eur:
393.66
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hosszabb távon érhetné meg a pécsi uránbánya megnyitása

A kormány június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával vizsgálják meg a pécsi uránbánya újraindításának lehetőségeit és társadalmi következményeit. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technológiai Intézetének vezetője szerint ellenérvek mindig lesznek, ezért alapos vizsgálat után lehet csak dönteni a kérdésben.

A kabinet június végén döntött arról, hogy a következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával vizsgálják meg a pécsi uránbánya újraindításának lehetőségeit és társadalmi következményeit, elemzik a kockázatokat. Fónagy János államtitkár júliusban a parlamentben azt mondta, a kormányzat ennek eredménye után dönt arról, támogatja-e a terveket vagy sem.

Azóta kiderült: egy új mecseki uránbánya megnyitásához legalább hat évre lenne szükség. Pécsi civil szervezetek tiltakoznak az újranyitás ellen, a többi között azzal érvelnek, a bánya újranyitása egészség és környezetkárosító lenne. Aszódi Attila szerint ellenérvek mindig lesznek, ezért alapos vizsgálat után lehet csak dönteni a kérdésben és meg kell nézni a lehetőséges következményeket. Az egyetemi tanár hozzátette, úgy tudja, a mélyművelésű bányászati technológia helyett kioldásos módszert alkalmaznának.

A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technológiai Intézetének vezetője közölte: a magyarországi uránt a mostani világpiaci árak miatt még nem feltétlenül lehet gazdaságosan kitermelni, de később, 10-20 éves távlatban esetleg kifizetődő lehet.

Sok ország tervezi az atomerőművek bővítését, ez pedig az igények növekedéséhez vezethet, így elképzelhető egy olyan árnövekedés a világpiacon, aminél a magyarországi kitermelés megérheti - fejtette ki. Aszódi Attila elismerte, hogy sok helyen olcsóbban lehet uránt termelni, de ezek a bányák is kimerülhetnek.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×