eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Áder János: Semmiféle uniós karantén nincs Magyarország körül

Áder János szerint "semmiféle karanténról nem beszélhetünk" Magyarország kapcsán az Európai Unió részéről; bár vitás kérdések vannak, a számuk nem több és nem is kevesebb, mint az EU-országok átlaga - nyilatkozta a köztársasági elnök a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában olvasható interjúban.

Az államfő úgy fogalmaz: "badarságot gondol vagy tévedésben van, aki úgy gondolja - vagy azt igyekszik elhitetni -, hogy más kérdés nincs is az unió napirendjén, mint hogy mi történik Magyarországon."

Hangsúlyozta: az európai szervezetek és a tagállamok közti viták ugyanúgy a demokratikus működés részei, mint a pártok közötti ütközetek a nemzeti parlamentekben. Áder János úgy véli: minden magyarnak, köztük minden politikusnak - kormányzatnak és ellenzéknek - megvan a maga felelőssége abban, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról, illetve hogy mások milyen képet alakítanak ki rólunk.

A jövő heti, Barroso európai bizottsági elnökkel tervezett megbeszéléséről a köztársasági elnök a Heti Válasznak elmondta: "van miről tárgyalnunk bőven". A kohéziós alapok kérdését mindenképpen szóba akarja hozni, mert szerinte az eddigi szempontokat ki kell egészíteni az elhúzódó válság kezelésének témájával.

Az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött törvényekkel kapcsolatban Áder János úgy fogalmaz: a józan belátás, az élet, a teljesítmény tisztelete mellett fontos számára az alkotmányosság, a törvényesség feltétlen tisztelete is. "Ezt mindenki tudja rólam, nem árultam zsákbamacskát" - tette hozzá.

A köztársasági elnök beszélt arról is, hogy a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is "egyértelmű szándéka", hogy legyenek rendszeres találkozók hármójuk között, mivel "a nemzetközi térben megkönnyítheti a magyar érdekek érvényesítését, ha van eszmecsere Orbán Viktor, Kövér László és köztem".

A Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit ért inzultus kapcsán Áder János elmondta: legalább három oka volt arra, hogy nyilatkozatot adjon ki, és személyesen is felkeresse a főrabbit. Először is az, hogy az inzultus egy 90 éves embert ért, amit gyávaságnak tekint, másodsorban az, hogy egy nagy tekintélyű, Széchenyi-díjas tudóst hozzon valaki ilyen helyzetbe, "alávaló otrombaságnak" tartja, azt pedig "egyenesen aljasságnak" gondolja, hogy egy vallási közösség nyugalmazott vezetőjét érjen nyílt utcán ilyen atrocitás. Hozzátette: világossá akarta tenni, hogy rendes magyar ember nem állhat az etnikai vagy vallási alapú hátrányos megkülönböztetés, értékrombolás, kirekesztés vagy gyűlölet oldalára.

Geréb Ágnes kegyelmi ügyével kapcsolatban elmondta: egyelőre nincs döntési helyzetben, mert az igazságügyi tárcától még nem érkezett meg az erre vonatkozó előterjesztés.

Az államfő beszélt a fenntartható fejlődésről szóló riói ENSZ-világkonferenciáról is. Fontosnak és hasznosnak nevezte az általa összehívott és a témában tartott ötpárti egyeztetést. Mint mondta: jelenleg nem megváltásra van szükség, hanem cselekvésre; közös gondolkodásra, nemzeti és nemzetek közötti együttműködésre. Ezért fontos a pártok egyetértése abban, hogy közös kezdeményezésünkre az ENSZ 2013-ban esedékes vízügyi tanácskozásának Magyarország adjon otthont - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×