eur:
392.51
usd:
366.02
bux:
66653.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga: Júniusban kezdődhetnek a hiteltárgyalások - a nap hírei

A túlzottdeficit-eljárás megszüntetése után számít a hiteltárgyalások megkezdésére az egyeztetésért felelős miniszter. Rontotta a magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését az OECD. Oslóban átvette az Abel-díjat Szemerédi Endre matematikus.

Az egyeztetések irányítására felkért Varga Mihály olyan hitelmegállapodásra törekszik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, amely tartható, és garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán halad. A tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén megerősítette: a kormány elővigyázatossági megállapodásra törekszik, amely biztonsági hálót jelent, erősíti a gazdaság iránti bizalmat, és ennek köszönhetően a GDP 4-4,3 százalékát is elérő adósságszolgálat csökkenhet. Varga Mihály bízik abban, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után megkezdődhetnek a tárgyalások.

Csökkentette növekedési előrejelzését az OECD


Csökkentette a kelet-közép-európai felzárkózó térség több országának idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az OECD új prognózisa szerint a magyar gazdaság másfél százalékkal zsugorodik az idén, a korábbi becslésben szereplő 0,6 százalék helyett. A jövő évre a szervezet már 1,1 százalékos növekedést vár, megjegyezve, hogy a költségvetési megszorítások az idén és jövőre is visszafogják a gazdaságot. Az OECD sürgette Magyarország megállapodását a valutaalappal és az unióval, mert úgy látja, hogy a gyors egyezség visszaállítja a befektetői bizalmat, és megteremti a pénzügyi enyhítés feltételeit.

Az ÁSZ a hulladékszállítmányokról

Az Állami Számvevőszék szerint nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése 2008 és 2010 között, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra. A szervezet elnöke a hulladékszállításra vonatkozó uniós szabályozás betartásáról készült jelentést ismertetve elmondta: főként az érintett hatóságok közötti információcserében voltak nehézségek. Domokos László hozzátette: az Állami Számvevőszék azt javasolja, hogy készüljön egységes eljárásrend a szabálytalanságok kivizsgálására, illetve a hasonló esetek megelőzésére.

Integrált jegyrendszert tervez a BKK

Leghamarabb 2014-re készülhet el a BKV elektronikus jegyrendszerének első üteme - mondta a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Vitézy Dávid az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette: a cél, hogy ne félmegoldást dolgozzanak ki és vezessenek be, hanem egy olyan, integrált rendszert, amely illeszkedik például a Volán és a MÁV elővárosi tarifarendszeréhez, és kompatibilis a nemzeti egységes kártyarendszerrel is.

Volt Malév-dolgozók tiltakoztak

Több száz volt Malév-dolgozó tiltakozott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium székháza előtt. A felszámolás alatt álló légitársaság érdekképviseletei a tárca képviselőjének petíciót nyújtottak át, amelyben magyarázatot várnak a társaság körül kialakult helyzetre. Egyebek mellett járandóságaik azonnali kifizetését követelik, és azt, hogy a magyar kormány vállaljon felelősséget a több mint kétezer család ellehetetlenítéséért. A demonstrálók azt az ígéretet kapták, hogy a tárca igyekszik mindent megtenni a helyzet normalizálásáért.

Új akadémiai kutatócsoportokat hoznak létre


600 millió forintot fordít huszonegy új akadémiai kutatócsoport létesítésére a Magyar Tudományos Akadémia. A közlemény szerint a csoportok július elsejével tíz egyetemen kezdik meg működésüket. Az akadémia közölte: a pályázatra 75 érvényes munka érkezett, a zsűri az elbíráláskor előnyben részesítette azokat a munkákat, amelyeket az elmúlt öt évben nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő, iskolateremtő egyéniségű kutató nyújtott be.

Átvette az Abel-díjat Szemerédi Endre

Oslóban átvette az Abel-díjat V. Harald norvég királytól Szemerédi Endre. A díjbizottság elnöke az ünnepségen azt mondta: a Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete és az egyesült Államokbeli Rutgers Egyetem professzora eredeti és újszerű megoldásaival forradalmasította a diszkrét matematikát. Hozzátette: Szemerédi Endre matematikai gondolkodása jól példázza a magyarok rendkívüli problémamegoldó-képességet. A díjazott beszédében azt mondta: a matematika szépsége abban rejlik, hogy sok kutató erőfeszítése és együttműködése révén születnek hihetetlen eredmények.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×