INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A dízelesek örülhetnek jobban a jövő héten

Infostart / InfoRádió
A héten tovább csökkent az üzemanyagok dollárban mért jegyzésára, azonban ezt a kedvező hatást a forint árfolyamának gyengülése csaknem egészében erodálta. A benzin esetében emiatt várhatóan szinten marad majd az ár a hazai kutakon, a gázolaj ára azonban pár forinttal lejjebb kerülhet szerdától - írja a Portfolio.hu.

Az utóbbi hetek várakozásoknál gyengébb makroadatai az olaj keresleti kilátásainak gyengüléséhez vezetett, ami a kínálati félelmek elmúlásával a 110 dolláros szint közelébe nyomta a Brent árfolyamát.

Az olaj árfolyamának esésével párhuzamosan a finomított termékárak is sokat csökkentek. A benzin esetében 2,8 százalékkal, a gázolajnál pedig 4,2 százalékkal esett a heti átlagos jegyzésár. A benzin jegyzésára így az utóbbi hetekben már nagyon sokat esett, aminek az oka az, hogy májusban egyre több finomító tér már vissza a tavaszi karbantartásokról, és úgy tűnik a következő hónapokban nagyobb finomítói kapacitások lesznek működésben, mint amit korábban sokan vártak.

Eközben azonban a nemzetközi befektetői hangulat romlott, a forint árfolyama pedig sokat gyengült a dollárhoz képest. A hazai fizetőeszköz a héten 222,2-es átlagot ért el, miközben múlt héten 216,1-es szinten állt a jegyzés. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 0,1 százalékkal, a gázolajé pedig 1,5 százalékkal került lejjebb.

Az utóbbi napok ármozgásai alapján a gázolaj ára szerdától tovább csökkenhet Magyarországon, a benzin esetében azonban az is előfordulhat, hogy az ár egyelőre szinten marad. Ha lesz, várhatóan a dízel esetében sem lesz nagy áresés, literenként 3 forint körüli változásnak lehet tere - derül ki a Portfolio.hu elemzéséből.

A címlapról ajánljuk