eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az ombudsman újra benyújtja az adatvédelmi biztos alkotmánybírósági indítványait

Szabó Máté újra benyújtja a korábbi adatvédelmi biztos alkotmánybírósági indítványait; az ombudsman több olyan jogszabályi rendelkezés megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól, amelyekben, álláspontja szerint, sérül a személyes adatok védelméhez való jog, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez való jog - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap az MTI-vel.

Szabó Máté a minősített adat védelméről szóló törvény, a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról szóló törvény, a polgári perrendtartásról szóló törvény, továbbá a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény egyes rendelkezéseit semmisíttetné meg.

Azok ugyanis - véleménye szerint - az információs önrendelkezéshez való jog, illetve a közérdekű adatok megismeréséhez való jog aránytalan korlátozását teszik lehetővé.

A hivatal közlése szerint Szabó Máté a pozitív adóslistára vonatkozó rendelkezéseket (a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvény) nem támadta meg, mivel az ombudsman álláspontja alapvetően eltér az adatvédelmi biztos álláspontjától.

"Noha az alaptörvény és az új alkotmánybírósági törvény jelentős mértékben megváltoztatta azon személyek körét, akik jogszabály alaptörvény-ellenességének utólagos megállapítását kérhetik, az ombudsman továbbra is rendelkezik e joggal" - olvasható a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa azokról a beadványokról döntött, amelyeket Jóri András adatvédelmi biztos - hivatalának megszűnése, 2011 vége előtt - nyújtott be. Az ombudsman azonban nem tekinthető jogutódnak az adatvédelmi biztos beadványait illetően, ezért nincs mód az indítványok fenntartására és az alkotmánybírósági eljárás folytatására, az ombudsman saját hatáskörében eljárva indítványozta az alaptörvénnyel ellentétes jogszabályok vizsgálatát - közölte az alapjogi biztos hivatala.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×