eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Úgy tűnik, csak jövő hét után lesz meg Schmitt Pál utóda

Péntekig kért és kapott türelmet az ellenzéki pártoktól Lázár János fideszes frakcióvezető az államfőválasztással kapcsolatban - hangzott el a parlamenti frakciók hétfő délutáni egyeztetése után. A Jobbik nem vett részt a megbeszélésen, a képviselőcsoporttal nem rendelkező Demokratikus Koalíció viszont igen. Jelenleg úgy tűnik, hogy leghamarabb az április 23-i héten lehet új köztársasági elnöke az országnak.

A Magyar Szocialista Párt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés négyötöddel, tehát az ellenzék bevonásával válassza meg a plágiumbotránya miatt lemondott Schmitt Pál utódát. Az MSZP-frakció azonban péntekig nem terjeszti a Ház elé az erről szóló nyilatkozattervezetet, ugyanis Lázár János, a kormánypárti képviselőcsoportok szövetségének vezetője megígérte, hogy pénteken délben újra tárgyalóasztalhoz ül a frakciókkal, és elmondja nekik, hogy a kormányoldal április 16-án milyen elvek alapján kezdi meg a jelölési folyamatot.

Erről Lukács Zoltán szocialista országgyűlési képviselő beszélt a Jobbik távollétében, a frakcióval nem rendelkező Demokratikus Koalíció jelenlétében megrendezett egyeztetés után. Az ellenzéki politikus szerint Lázár János támogatásáról biztosította a javaslataikat, kivéve azt, hogy az új államfő semmiképpen se legyen pártpolitikus.

A Lehet Más a Politika is azt szeretné, ha az új, lehetőleg pártpolitikai múlttal nem rendelkező államfőt konszenzussal választaná meg a parlament, helyreállítva ezzel a köztársasági elnök intézményének tekintélyét - mondta a párt frakcióvezetője. Jávor Benedek kérdésre válaszolva hozzátette: mivel a jelöltállításhoz 78 képviselő aláírására van szükség, ennyi frakciótagjuk pedig nincs, nem lesz saját jelöltjük, mert méltatlannak tartanák, hogy "egy esélytelen embert lökjenek be ebbe a procedúrába"

A Demokratikus Koalíció független országgyűlési képviselője, Varjú László hasonlóképpen nyilatkozott. Pártja olyan embert látna szívesen a Sándor-palotában, akinek tekintélye Göncz Árpádéhoz mérhető.

Lázár János fideszes frakcióvezető röviden beszélt. Azt mondta, hogy az MSZP javaslatainak többsége megfontolandó, és pénteken délben tájékoztatja az ellenzéket a kormánypárti frakciószövetség álláspontjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×