eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Várnak a pénzre a szociális szolgáltatók - lapszemle

Semmilyen pályázati kifizetés nem indulhat el, mert hiányoznak a végrehajtási utasítások a múlt év végén elfogadott államháztartási törvényhez, ezért a szociális foglalkoztatott fogyatékos emberek és a támogató szolgálatoknál dolgozók sem kaptak fizetést - írja a Magyar Nemzet, idézve az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik országos Érdekvédelmi Szövetségének blogbejegyzését.

A szervezet arra figyelmeztet, hogy az év eleje óta több tízezer ember látja el munkáját - egyébként közfeladatot - teljesen ingyen: kíséri például a látássérült gyermeket iskolába, vagy szállítja rendszeresen orvoshoz az erre rászoruló értelmi fogyatékos embert.

A Népszabadság cikkéből kiderül: nem fogadhat szülészorvost a terhes anya Sopronban. A városban csak szülésznőt választhatnak maguknak a nők, mivel az orvosok koruk és a zavaros jogi helyzet miatt nem vállalják a szülés garantált levezetését.

Marsi életet élő mikrobákat találtak a Földön - olvasható az Index cikkében. A virágzó mikrobaközösséget két méterrel a chilei Atacama-sivatag talaja alatt találta egy Mars-misszióra készülő műszer, a szerkezet tesztelése közben.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy több ezer munkahelybe kerülhet a vízműszektor konszolidációja. A szektor várható koncentrációjának következtében 2016-ra 10-15-százalékkal, több mint 3 ezerrel csökkenhet a vízközmű-ágazat jelenlegi 20-22 ezer fős alkalmazotti létszáma. A Magyar Vízközműszövetség szerint a piac mintegy 400 szereplője 40-60 közé csökken majd.

A Portfolio.hu cikkéből kiderül: két hónapig sem élt a bizonytalan adójogi helyzetre vonatkozó jogintézmény. Az Országgyűlés hétfőn a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény elfogadásával szüntette meg az új adójogi intézményt. Ezt az alkotmányügyi bizottság módosító indítványa kezdeményezte, amely szerint az év eleje óta eltelt rövid idő alatt is egyértelműen igazolódott, hogy "az adózók még nincsenek felkészülve egy ilyen vagy ehhez hasonló intézményre", illetve, hogy az adóhatóság szolgáltatásai mellett nincs és nem is lehet helye az adózási szabályok között.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy február 23-án ismét jön a torkos csütörtök, melynek során luxuséttermekben is lehet enni féláron. Hivatalosan hétfőn zárult le az éttermek jelentkezése az idei torkos csütörtök akcióra. Évente 1000-1200 étterem csatlakozik az akcióhoz, és az ínyenceket vonzó drágább éttermek is egyre nagyobb számban csatlakoznak.

Hanganyag: Domanits András

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×