eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kovács Levente: A jelzálogpiac így is jól működött

Nyitottabbá, konstruktívabbá vált a szektor és a kormányzat közötti együttműködés - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács Levente szerint az árfolyamrögzítéssel egyetlen ügyfél sem járhat rosszul. A főtitkár beszélt a végtörlesztésről, a jelzálog-hitelezés új rendszerének jegybanki tervezetéről, valamint az európai bankadóról is.

A jegybanki javaslatcsomag legkevésbé kidolgozott része a jelzálog-hitelezés új rendszerére vonatkozik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kovács Levente kiemelte: a jelzálogpiac így is jól működött, a jegybank ötletéhez sok egyeztetés és törvénymódosítás szükséges, mielőtt végleges szakmai véleményt mondhatna a szervezet.

A jegybank javaslatcsomagjának több eleme a banki likviditással függött össze, ezeket időszerűnek tartják, és azok megvalósítása elősegíti a hitelezési képesség növekedését - fejtette ki.

A lakosság bankbetétekből, értéktárgyak eladásából és külföldi megtakarításokból finanszírozta a végtörlesztéshez szükséges önrészt - közölte a főtitkár.

Kovács Levente kiemelte: az árfolyamrögzítéssel egyetlen ügyfél sem járhat rosszul. Svájci franknál a 180 forint feletti árfolyam esetén a kamatrészt a bankok és az állam az ügyfél helyett megfizetik - emlékeztetett a főtitkár, aki arra számít, hogy ez népszerű termék lesz. Számításaik szerint a devizahitelesek legalább 50, de akár 90 százaléka is élhet az új lehetőséggel.

Reméli, hogy nem lesz egységes európai bankadó, mert az visszafogná a gazdaságot és csökkentené a kontinens versenyképességét. Ha valóban nem vezetik be a Tobin-adóként ismert közterhet, akkor 2013-tól Magyarországon sem lesz bankadó; a kormány megígérte ezt - fejtette ki Kovács Levente.

Az utóbbi időben nyitottabbá, konstruktívabbá vált a szektor és a kormányzat közötti együttműködés - hangsúlyozta a főtitkár. Hozzátette: a bankok a kormánytól elsősorban kiszámítható környezetet várnak, és azt, hogy a terheket a gazdaság valamennyi szereplője, valamennyi ágazat arányosan viselje.

A főtitkár a jegybank javaslatcsomagjának legkevésbé kidolgozott része a jelzálog-hitelezés új rendszerére vonatkozik. A Bankszövetség szerint a jelzálogpiac így is jól működött, a jegybank ötletéhez sok egyeztetés és törvénymódosítás szükséges - vélekedett.

Kovács Levente hozzátette, hogy a kormányzat a bankszövetség javaslatára emeli meg 5 ezerről 25 ezerre az Eszközkezelő által megvásárolt ingatlanok számát és bővíti ki a rendszert az egygyermekes családokra, annak érdekében, hogy egyetlen kiskorú se maradjon fedél nélkül. A főtitkár egyébként úgy látja, hogy az emberek a válság hatására a korábbinál sokkal tudatosabban tervezik meg a pénzügyeiket.

Az önkormányzatok helyzetét firtató kérdésre Kovács Levente elmondta, hogy a több ezer önkormányzatból néhány száznak van devizahitele, amelynek felvételkor az önkormányzatok diktálták a feltételeket, ahogy a kötvénykibocsátásoknál is. A banki szektor egységesen azt a véleményt képviseli, hogy a szerződéskötéskor jogszerűen jártak el, és nincs miről vitázni.

Az EU/IMF-megállapodásra nagy szükség van, olyan stabilitási tényezőt jelent, amely a pénzügyi piacokra nyugalmat hoz - hangsúlyozta a Bankszövetség főtitkára.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×