eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hány új busz kellene a BKV-nak a normális működéshez?

Rövid időn belül le kellene cserélni a BKV több száz buszát - közölte a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. Eközben az MSZP szerint a BKK-ra fordított milliárdokat a BKV-ra kellene költeni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium jelentésében arról lehetett olvasni, hogy öt év alatt 838 autóbuszt kellene beszereznie a BKV-nak, hogy a feladatait el tudja látni. Az Index értesülései szerint a mostani 1365 darabos buszflottából 500-at szinte azonnal ki kell vonni a forgalomból.

A jelentéssel egyetértett a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója is. Vitézy Dávid, arról beszélt, hogy a BKV rossz anyagi helyzete miatt nincs lehetőség új buszok beszerzésére, ezért a járatok kiszervezése várható. Első körben a buszok egy részével kapcsolatban hagyhat jóvá a járatok kiszervezésével kapcsolatos közbeszerzést a közgyűlés - tette hozzá Vitézy Dávid.

Az előterjesztésben arról nem lehet olvasni, hogy a BKV jelenlegi tervei szerint a buszágazatot kiszerveznék magántársaságoknak. A gazdasági tárca nem említi azt sem, hogy a buszbeszerzéshez szükséges legalább 60-70 milliárd forintot honnan teremtik elő. Tarlós István főpolgármester is arról beszélt az MTV reggeli műsorában, hogy a buszok mellett metró- és a HÉV-szerelvények cseréjét is mielőbb meg kellene oldani. Kiemelte, hogy a metróvonalak korszerűsítése nem várathat magára, és új szerelvények beszerzésére is szükség lenne.

A gazdasági tárca hosszú távon 1500 darabos flottát javasol, 2018-ig évente átlagosan 160 új busz beszerzése szükséges. Az NGM négy hazai gyártót tart említésre érdemesnek a BKV-s buszbeszerzéssel kapcsolatban: a győri Kravtex-et, a kaposvári Nabi-t, a Rábát és a debreceni Inter Tan-kert. A jelentés a Kravtex esetében kiemeli, hogy a Volán társaságok 1999 óta beszerzett új autóbuszaiból 900-at a cégcsoport gyártott és szállított. A Nabival kapcsolatban arról ír a tárca, hogy könnyűszerkezetes autóbuszból 300 darabot értékesítettek az észak-amerikai piacokon. Los Angelesben 1500 Nabi busz fut.

Eközben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta, hogy fideszes hatalmi harc áldozata a BKV, amely a Malév sorsára jutva, március végére fizetésképtelenné válhat. Hozzátette: a BKK-ra fordított 4 milliárd forintot a közlekedési vállalat működésére kéne szánni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×