eur:
389.55
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

MSZP: Nem Brüsszel kedvéért kell változtatni a magyar oktatáspolitikán

Az MSZP szerint Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor oktatáspolitikája Magyarországgal és magyarokkal megy szembe. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja: nem Brüsszel kedvéért kell változtatni az oktatáspolitikán, hanem Magyarország érdekében.

Elmondta: az MSZP nem örül annak, hogy Brüsszelbe hívták az oktatási államtitkárt, hogy az Európai Bizottságban adjon választ a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült kérdésekre.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy Magyarország uniós vállalásai közé tartozik a széles tömegeknek biztosított felsőoktatás, és a lemorzsolódás megakadályozása is.

Kunhalmi Ágnes szerint az elmúlt másfél év oktatáspolitikai intézkedései szembemennek ezekkel a vállalásokkal. Példaként a tankötelezettség felső korhatárának 16 évre csökkentését említette.

Az ellenzéki politikus hozzátette: ha egyszerre rontják le az alsó-, közép- és felsőfokú oktatást, az nemzetgazdasági katasztrófához vezet. Hangoztatta: a szocialistáknak kell majd kárt menteni, és újra méltányos, hozzáférhető és finanszírozható oktatáspolitikát kínálni.

A felsőoktatás kapcsán úgy vélekedett, hogy elsősorban a diplomák használhatóságát kell biztosítani. Álláspontja szerint ahhoz, hogy a jó oktatáspolitika pozitív hatásai érezhetőek legyenek minimum 10 év kell, míg tönkretételéhez 2 év is elegendő.

Andrulla Vasziliu EU-biztos pénteki brüsszeli megbeszélésén egyetértésre jutott Jávor Andrással, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkárával, hogy Hoffmann Rózsa oktatási ügyekben illetékes államtitkár Brüsszelbe utazik, hogy megvitassa az Európai Bizottságban a magyar közoktatási, valamint felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban felmerült aggodalmakat.

Az oktatási államtitkár azt mondta, hogy nem lepte meg a brüsszeli felkérés. Hozzátette: miután úgy értesült, hogy az oktatási biztos bizonyos aggodalmának adott hangot, magától jelentkezett, hogy szívesen ad első kézből tájékoztatást a magyar köz- és felsőoktatást érintő kérdésekről.

Az oktatási államtitkár azt mondta, ahogy Magyarországgal kapcsolatban minden területen a magyar ellenzék kiküldözgeti üzeneteit Brüsszelbe, várható volt, hogy ez az oktatásügyet sem kerüli el.

Hoffmann Rózsa ugyanakkor kiemelte: az oktatásügy olyan terület, amely nemzeti hatáskörbe tartozik, és nincsenek kötelező érvényű európai uniós jogszabályok.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×