eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Giró-Szász: A kormány senkitől sem vágja el a tanulást

Feltétlenül megérte a 18 hónap fór az IMF nélkül - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogy mindenki tanulhat a felsőoktatásban, aki akar, ezért találta ki a kormány a Diákhitel II konstrukciót.

A kormány jól döntött 2010 őszén, amikor lezárta a 2008-ban megnyitott IMF-konstrukciót. Ha ezt akkor nem lépik meg, az elmúlt másfél évben más típusú, alapvetően a társadalmat sújtó gazdaságpolitikai döntéseket kellett volna meghozni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint megérte a 18 hónapos fór az IMF-nél, mivel így olyan társadalompolitikai folyamatokat tudott megindítani a kormányzat, amik szükségesek.

A világgazdasági és euróválság közepén ugyanakkor a kormánynak szüksége van egy olyan biztonsági rendszerre, ami a bizalom tekintetében fontos, nem a likviditás miatt - emelte ki a kormányszóvivő.

Mindegy, hogy elővigyázatossági vagy rendelkezésre álló hitelkeretet ad az IMF, hiszen arra mindkettő megfelel, amire a kormány fel akarja használni, ugyanis csak fedezetként szolgál, nem akarják lehívni, mert a kabinet elkötelezett a piacokról való fenntartásban - fejtette ki.

A kormány senkitől sem vágja el a tanulást - mondta a kormányszóvivő a Diákhitel II konstrukciót említve. Az új rendszerről január közepén döntött a kormány. A 2012 szeptemberétől induló új rendszernek két része lesz: egy szabadon felhasználható, 500 ezer forintos keret, míg a másikat a képzés költségének finanszírozására vehetik fel a hallgatók, ennek kamata évi fix két százalék lesz.

A felsőoktatásból kibocsátott művelt fők nem feleltek meg annak az igénynek, amit a magyar nemzetgazdaság fel kívánt volna szívni - közölte Giró-Szász András. Hozzátette: úgy alakították át a rendszert, hogy az a nemzetgazdaság elvárásaihoz hosszú távon is jobban illeszkedjen, vannak viszont olyan területek, ahová az államnak be kell lépnie.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Tőzsdei stratégiaépítés kezdőknek - díjmentes, interaktív online előadás

Tőzsdei stratégiaépítés kezdőknek - díjmentes, interaktív online előadás

Sokan szeretnének a mostani tőzsdei árfolyammozgások idején is kiharapni egy nagy falatot az elérhető tőzsdei profit tortájából, de kevesen veszik a fáradságot, hogy kereskedési tervet készítsenek, legyen szó akár rövidebb vagy hosszabb távú befektetésről. Legtöbben össze-vissza, az őket érő impulzusok alapján, rendszer nélkül kereskednek. Részben ez az oka annak, hogy a legtöbb kereskedő veszteséges. Webináriumunkon megismered a stratégiaépítés témakörét és legfontosabb lépéseit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 12. 13:17
×
×
×
×