eur:
388.61
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Készenléti hitelről tárgyalhat Fellegi az IMF-fel - a nap hírei

Tárgyalhat készenléti hitelről a Nemzetközi Valutaalappal az IMF-egyeztetésekért felelős tárca nélküli miniszter. A kormány jövőben is figyelembe veszi a jegybank függetlenségét - írta Matolcsy György az Európai Központi Bank elnökének. Elfogadta az idei évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat a kormány.

Újabb történelmi mélypontra, 324 forint 27 fillérre gyengült csütörtökön a forint az euróval szemben, majd délutánra korrigált és 320 forint közelében volt a kurzus. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a forintárfolyam alakulásában az IMF-tárgyalásokról szóló piaci találgatások játszanak meghatározó szerepet. Devizapiaci kereskedők úgy látják, hogy forint árfolyama mindaddig folyamatos nyomás alatt marad, amíg nem lehet biztosabbat tudni a tárgyalások folytatásáról.

Tárgyalhat készenléti hitelről a Nemzetközi Valutaalappal az IMF-egyeztetésekért felelős tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás azt mondta: a kormány kész a kompromisszumra a megállapodás lehetséges formájáról. Hozzátette: egy olyan elővigyázatossági készenléti hitel elfogadható Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent. A miniszter emlékeztetett arra: január 18-án ülést tart a Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa, és a magyar kormány abban bízik, hogy ekkor előrelépés lesz a tárgyalások ügyében. Megismételte: a kormány határozott szándéka az, hogy minél gyorsabban megállapodjon az IMF-fel. A befektetők pozitívan értékelték Fellegi Tamás bejelentéseit, amelyek megnyugtatták a piacot. A napközbeni újabb rekordok után jelentősen csökkent a londoni kereskedés végére a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint Magyarországnak változtatnia kell a testület által kifogásolt törvényeken, ha meg szeretné kötni a hitel-megállapodást. Ezt a Wall Street Journalnak nyilatkozta Olivier Bailly. A szóvivő úgy fogalmazott: Orbán Viktor magyar kormányfő biztos abban, hogy országa megkapja a pénzt a nemzetközi szervezetektől, de - mint mondta - az eurómilliárdoknak ára van.

A kormány - ahogy eddig, úgy a jövőben is - figyelembe veszi a jegybank függetlenségét. Ezt a nemzetgazdasági miniszter írta Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének . Matolcsy György a jegybanktörvény részleteiről, illetve annak korábbi változataival kapcsolatos frankfurti kritikák figyelembe vételéről tájékoztatta Mario Draghit. Matolcsy György hangsúlyozta: Magyarországnak egyértelmű érdeke, hogy a jegybanki függetlenségen alapuló, hatékony monetáris politikája legyen. A miniszter megerősítette, hogy meggyőződése szerint a jegybanktörvény teljes mértékben megfelel az európai jognak.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az MSZP, hogy törvényt lehessen alkotni a bankbetétek védelméről. A parlamenti ellenzéki párt a rendkívüli parlamenti ülésen kezdeményezné a jegybank-törvény visszavonását is, illetve egy tárgyalási mandátum kidolgozását a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokra. A Demokratikus Koalíció népszavazást kezdeményez, amelyen a jegybanktörvény visszavonásához, illetve a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonásának megakadályozásához remél választói támogatást.

Fenntartható, hosszú távú bérmegoldásokat keresnek az orvosoknak és az egészségügyi szakdolgozóknak - jelentette be a szakállamtitkár. Szócska Miklós közölte: a szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel és az egészségügyben dolgozó köztestületekkel tartott első egyeztetésen elsősorban a tárgyalások kereteiben állapodtak meg. Az államtitkár közölte: tartja magát ahhoz, hogy amíg a tárgyalások folynak, részleteket nem közöl, és a többi résztvevőtől is ezt kérte. Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke szerint már az első tárgyalással is közelebb jutottak a célhoz, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke viszont csalódott, mint mondta: a bérfejlesztésre vonatkozó új elem nem került szóba.

Hűtlen kezelés miatt több büntetőfeljelentést tesz a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, amint elkészült a magánnyugdíj-pénztárak működéséről, működési költségeinek felhasználásáról szóló jelentéssel. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott közölte, hogy a Kehi a vagyonkezelést is vizsgálja, és már látni, hogy az elmaradt haszon több milliárd forintra tehető. Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt mondta, hogy a pénztárak a hivataltól semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptak a jelentésről, csak a sajtóból értesültek róla, így egyelőre érdemben nem tudnak reagálni az abban foglaltakra.

Elfogadta a kormány az idei évre vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa elmondta: csaknem 50 ezer hallgató tanulhat majd úgy, hogy tanulmányi költségeit részben vagy egészben az állam fizeti majd. Az államtitkár a három finanszírozási formáról azt mondta: mintegy 34 ezer hallgatónak száz százalékban fizeti majd az állam a tanulmányi költségét, 15.550 hallgató esetében pedig a képzési költség mintegy felét fedezi majd. A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik nem kapnak állami ösztöndíjat, nekik elindul a diákhitel 2., amely komoly állami kamatgaranciával fedezi az érintett hallgatók tanulmányait.

Lemondott posztjáról a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban azt mondta, hogy eredetileg is az új felsőoktatási törvény megalkotásáig vállalta a feladatot, ezután pedig visszatér az egyetemi katedrára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×