eur:
390.6
usd:
364.59
bux:
68249.46
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Orbán: Jó az esélye, hogy sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal - a nap hírei

A miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Kormányrendeletben minősítette kiemelt beruházássá a Várbazár felújítását a kabinet. A Mátra után a Bükkben is megkezdődik a síszezon. A nap legfontosabb hírei december 24-én.

A miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy sikerül megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek adott interjújában megerősítette: december elején, amikor arról beszélt, hogy a hónap közepén támadás éri majd Magyarországot, a második leminősítésre gondolt. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy azokban a napokban kezdődött meg több európai ország leminősítése, és nyilvánvaló volt, hogy Magyarországot is megtalálják. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte mindez, a szocialista kormányzás, az államadósság minden mértéken túli felhalmozásának a következménye. Ha az ország nem lenne eladósodva, könnyebben kivédené ezeket a támadásokat. Az államadósság mértékéről Orbán Viktor kifejtette, hogy az egész Európát érintő válság miatt a forint árfolyama gyengül, ami növeli az adósságot.

A foglalkoztatás szempontjából is nehéz év lesz 2012 Magyarországon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Czomba Sándor szerint jövőre sokhelyütt ahhoz is erőfeszítéseket kell tenni, hogy egyáltalán megmaradjanak a munkahelyek. Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: továbbra is cél, hogy 2020-ra egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre az országban. A jövő július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyvéről az államtitkár elmondta, hogy a szakszervezetek mozgástere szűkül ugyan az új törvényben, de így is megfelel majd az európai átlagnak. Az idén megalakult Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács Czomba Sándor szerint alkalmas arra, hogy ott a munkáltatókat és a munkavállalókat érdemben érintő kérdéseket megvitassák, ha pedig a gyakorlat azt mutatja, hogy ennél szűkebb körben is szükség lesz az egyeztetésre, akkor nem zárkóznak el ennek lehetőségétől sem.

Rendeletben minősítette kiemelt beruházássá a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek felújítását a kormány. A határozat szerint ezek megvalósítása során a külön jogszabályban meghatározott építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni. A tervek alapján rendbe hozzák a teljes területet, összekapcsolják a Várbazárt a budai Várral, és rendezik a környék közlekedési viszonyait is. A 8,5 milliárd forint összköltségű beruházás munkálatai jövő ősszel kezdődhetnek meg uniós forrásokból, és 2014 márciusára fejeződhetnek be.

Háromezer beadványt juttatnak el a két ünnep között a strasbourgi emberi jogi bíróságra a szolgálati nyugdíj járadékká minősítése miatt az egykori egyenruhások. A Népszabadság azt írja, hogy a volt fegyvereseket, akik a törvényesen megszerzett nyugellátásukat féltik, a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom hozta össze egyfajta perközösséggé, jogi képviseletüket pedig a Bárándy ügyvédi iroda látja el. Az egyesületet azután hozták létre, hogy a parlament májusban elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amely szerint a korkedvezményes nyugdíjakat járadékká alakíthatják, csökkenthetik, vagy akár meg is vonhatják.

Sürgősségi szívműtétet hajtottak végre az éjjel Fülöp edinburgh-i hercegen, II. Erzsébet királynő férjén, akit mellkasi fájdalmak miatt vittek kórházba. A 90 éves hercegnél szívkoszorúér-elzáródást állapítottak meg, ezt az azonnali műtéti beavatkozással megszüntették, az operáció sikeres volt. Azt nem tudni, hogy a brit uralkodó férje mikor hagyhatja el a kórházat.

Kubában csaknem háromezren kaptak amnesztiát, a foglyokat a napokban kiengedik a börtönből. A hivatalos tájékoztatás szerint emberbaráti okokból bocsátanak szabadon 2900 embert. Megfigyelők szerint ugyanakkor az amnesztia összefüggésben lehet XVI. Benedek pápa tavaszra tervezett kubai látogatásával. A katolikus egyházfő nemrég bejelentette, hogy húsvét előtt hivatalos látogatást tesz Mexikóban és Kubában. Ez lesz a második pápai vizit a kommunista szigetországban II. János Pál 1998-as látogatása óta.

Kezdődik a síszezon a bükki síparadicsomban. 18 centiméteres hó borítja a bánkúti pályákat. Vasárnap reggel 9 órakor indítják a felvonókat. A mátraszentistváni sípark már pénteken megnyílt. Ott egyelőre egy 500 méter hosszú piros, illetve egy könnyebb, kék jelzésű pályával és két sílifttel várják a látogatókat a 40 centiméter vastag, sportolásra alkalmas hóval borított hegyoldalon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×