eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Handó Tündét az OBH, Darák Pétert a Kúria elnökévé választották

Megválasztotta az új bírósági vezetőket kedden, titkos szavazáson az Országgyűlés: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter; mindkettejük megbízatása kilenc évre szól.

Megválasztotta az országgyűlés a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökét. A titkos szavazáson Darák Pétert 275 igen, 83 nem és 4 érvénytelen szavazattal a Kúria, Handó Tündét 258 igen, 97 nem és 6 érvénytelen szavazattal az Országos Bírósági Hivatal élére nevezték ki kilenc évre.

A Kúria a Legfelsőbb Bíróságot, az Országos Bírósági Hivatal az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot váltja. Mostanáig a Legfelsőbb Bíróság elnöke automatikusan az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot is vezette, a két pozíció most szétválik, az új igazgatási szerv vezetőjét a főbíróhoz hasonlóan közvetlenül a parlament választja. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előterjesztése szerint a szétválásra azért van szükség, mert az 1997-es, a bíróságok önigazgatását megteremtő reform lényegében megbukott: a bíróságok lassúak, a perek elhúzódnak, állandósultak az anyagi nehézségek, és gond van az ítélkezés színvonalával, a bíráskodás egységességével is.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi vezetője a változás miatt nem töltheti ki mandátumát. A Kúria élére azért nem jelölték, mert nincs meg az előírt öt éves magyarországi bírói gyakorlata - mondta korábban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Bárándy Gergely szocialista képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, a mai naptól nem lesz olyan független alkotmányos szerv, amely élén ne egy Fidesz által kijelölt személy ülne, ráadásul két kormányzati ciklusra.

Hozzátette, egyet kell hogy értsen a John Hopkins egyetem professzorával, Charles Gátival, miszerint a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása miatt Magyarország többé nem tekinthető nyugati típusú demokráciának.

Szerinte a legfelsőbb bíróság elnökét azért menesztették, mert kiállt a semmisségi törvény alkotmányellenessége miatt és bírálta az igazságügyi reformot.

Darák Péterről azt mondta, nincs sem szakmai vezetői tapasztalata, sem szakmai megbecsülése a kollégái előtt, hiszen a Kollégium vezetőjének és annak a bírói tanácsnak az élére sem választották meg, aminek tagja volt.

A politikus Handó Tündével, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jelenlegi elnökével kapcsolatban azt kifogásolta, hogy a jogász Szájer József felesége, és az Orbán-család több évtizedes barátja.

Bárándy Gergely elmondta, az MSZP hatalomra kerülése esetén visszaállítaná az alkotmányos rendet, aminek szervezeti és személyi konzekvenciái is lesznek.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője megköszönte Baka András eddigi munkáját és azt mondta, méltatlan a Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének menesztése. Hozzátette, a mai nap a végső állomása a Fidesz gyarmatosításának.

Schiffer András elmondta, a szavazáson Darák Péter kinevezését támogatták, de Handó Tündéét nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×