eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felmondták a kollektív szerződést a BKV-nál

A kollektív szerződés felmondását javasolja a BKV-nál a Fővárosi Közgyűlés. Az InfoRádió értesülése szerint erről már határozott is a közlekedési cég igazgató tanácsa. Emiatt elképzelhető, hogy már januárban sztrájk lesz a közlekedési vállalatnál. A közgyűlés döntött arról is, hogy nem emelik a BKV-tarifákat jövőre.

Nem változnak a BKV tarifái 2012-ben, miután a képviselők 23 igen és 9 nem ellenében elfogadták György István ágazati főpolgármester-helyettes erre vonatkozó előterjesztését a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

György István a mintegy másfél órás vitában azt mondta, 50 milliárdos nagyságrendű bevétele származik a BKV-nak a jegyárakból, de 2011-ben elérték a jegy- és bérletárak azt a szintet, amelynek növelése további bevételkiesést, a bliccelés növekedését hozná.

Bár az áfa két százalékkal emelkedik, és infláció is várható, mégsem változnak viteldíjak, így egy vonaljegy továbbra is 320 forintba, egy felnőtt bérlet pedig 9.800 forintba kerül majd.

Felmondták a kollektív szerződést a BKV-nál

A képviselők döntöttek arról is, hogy javasolják a kollektív szerződés felmondását a BKV-nál. Az InfoRádió értesülése szerint ez meg is történt. Emiatt már akár januárban sztrájk lehet a közlekedési vállalatnál - mondta korábban az egyik érdekvédelmi szövetség elnöke.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke hétfőn azt mondta, az első tárgyaláson a cég vezetése olyan megállapodástervezetet terjesztett elő, amely törvénybe ütközik, és azt az "ultimátumot" kapták, hogy ha ezt nem írják alá, akkor a BKV felmondja a kollektív szerződést.

A tervezetben a városvezetés azt kérik, hogy a szerződés felmondási határideje 60 nap legyen, de a törvény szerint ez 90 nap. Szintén törvénysértő a megállapodás másik része, amelyben azt rögzítenék, hogy az új szerződés alapjául az új munka törvénykönyvében szereplő juttatásokat tekintik mértékadónak. Ez azért aggályos pont Gulyás Attila szerint, mert jelenleg nem az új munka törvénykönyve van érvényben, és az rosszabb juttatásokat is biztosítana, mint a hatályban lévő.

A szakszervezeti vezető szerint ha aláírják a megállapodást, akkor az semmisnek tekinthető, mivel törvényellenes. A felmondás után egyeztetéseket kell kezdeményezni az új kollektív szerződésről, és ennek folyamán a szakszervezetek minden nyomásgyakorló eszközt be fognak vetni, így a sztrájk sem kizárható. Mint mondta, erre legkorábban január második felében nyílhat lehetőség, mivel a bejelentés után a bírósági átfutási idő mintegy másfél hónap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×