eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hova nem ajánlott külföldi utat tervezni?

Utasbiztosítás és egészségügyi kártya nélkül senki ne induljon külföldre, ezt javasolja a Külügyminisztérium konzuli szolgálatért felelős közigazgatási államtitkára. Bába Iván egy háttérbeszélgetésen elmondta, idén eddig körülbelül 600 ezer konzuli ügyet láttak el, ami majdnem duplája a tavalyi számnak.

45 olyan ország vagy térség van, ahová a Külügyminisztérium nem javasolja a kiutazást, és 58 olyan terület, ahol fokozott biztonsági kockázatra kell számítani, mondta Bába Iván, a Külügyminisztérium konzuli szolgálatért felelős közigazgatási államtitkára. Hozzátette, ezeken a területeken sokszor magyar külképviselet sincs, ezért nehéz segíteni az ott bajbajutottakon. Sok afrikai országból például "nagy mutatvány" kihozni bárkit is - hangsúlyozta.

Az országok listáját a Külügyminisztérium honlapján lehet megtekinteni, ahol számos más, kiutazással kapcsolatos információt felsorolnak. Bába Iván részletezte, hogy melyek azok az esetek, amelyekben egy konzul segítséget tud nyújtani, és melyekben nem. Például baleset, vagy rendkívüli eseménynél a helyszínen segít, pótolja az elveszett úti okmányokat, segít a kapcsolatfelvételben és közreműködik a hazautazás elősegítésében.

Ugyanakkor nem tud segíteni bírság, büntetés, vagy ügyvédi költség kifizetésében, nem tudja az állampolgárok szabadon bocsátását kezdeményezni, lakhatást biztosítani, vagy a különös méltányolást igénylő eseteket kivéve megelőlegezni a hazajutás költségeit.

Bába Iván arra is felhívta a figyelmet, hogy a konzuli szolgálat az orvosi kezelések díját sem tudja kifizetni, ezért azt javasolja, hogy a tb-t fizetőknek egyébként díjmentesen kérhető európai egészségbiztosítási kártya, valamint utasbiztosítás nélkül senki ne induljon el külföldre. Az államtitkár elmondta, az Európai Unió állampolgáraként a magyarok bármelyik uniós konzulátuson kérhetnek segítséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×