eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

IMF-tárgyalás: így reagált az ellenzék a hírre

Az MSZP a kormányzati gazdaságpolitika bukásának beismeréseként értékeli, hogy a kabinet tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről. Az LMP szerint a miniszterelnök is belátta, hogy nem lehet hazárdjátékot játszani, a Jobbik pedig úgy fogalmazott, a kormány visszakuncsorgott az IMF-hez.

Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva kifejtette: a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlennek tartják az IMF-megállapodást. "Jobb későn, mint soha" - mondta, hozzátéve, kár az elmúlt másfél évért, "az országnak, az embereknek nagyon sokba került ez az ámokfutás, emberek millió fizettek százezrekkel többet a dilettáns gazdaságpolitika miatt".

Az MSZP elnöke szerint fel kell tenni a kérdést, hogy a kormányfő és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, akik e gazdaságpolitikáért felelősek, levonják-e a szükséges következtetést. "Várjuk, hogy Orbán Viktor tartva ígéretét az IMF-szerződés megkötése után távozik-e posztjáról" - mondta arra utalva, hogy a Népszabadság keddi számában azt írta: zárt körben a miniszterelnök korábban állítólag célzott arra, hogy "ha az IMF visszajön, én el...".

Jobbik: a kormány visszakuncsorgott az IMF-hez

A Jobbik értékelése szerint a kormány valószínűleg egy új, készenléti hitelkeret-megállapodást köt az IMF-el, vagyis "az eddigi ígéreteit megszegve, kudarcos gazdaságpolitikájának köszönhetően visszakuncsorgott az IMF-hez és ismét a valutaalap kegyeit keresi" - nyilatkozta az MTI-nek Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

Volner János erre reagálva közölte: a harcos gazdaságpolitikai nyilatkozatoknak - melyeket pénzügyi szabadságharcnak titulált a kormány - lehetett volna alapja, de a lakosságot sújtó megszorító politikával eddig is az IMF igényeit szolgálta ki a kormány.

LMP: Matolcsynak távoznia kell

Az LMP szerint miután az utóbbi napokban látszott, hogy a magyar gazdaság nagyon súlyos helyzetben van, végre Orbán Viktor miniszterelnök is belátta, hogy egy országgal nem lehet hazárdjátékot játszani - mondta az MTI-nek Vágó Gábor. A szóvivő kijelentette azt is, hogy ezek után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kell.

Az ellenzéki szóvivő a tárgyalások kapcsán feltette a kérdést, "ha jött az IMF, akkor valóban elmegy Orbán Viktor?"

Hangsúlyozta, hogy pártjuk kíváncsi a tárgyalás pontos részleteire. Egyúttal azt is kijelentette, véleményük szerint most van itt az ideje annak, hogy a kormányfő összehívja az LMP által javasolt nemzeti gazdasági válságtanácsot, annak érdekében, hogy közösen találják meg a jelenlegi helyzetből kivezető utat.

Matolcsy Györgynek, aki a "kiszámíthatatlanság és a bóvli szimbóluma" viszont távoznia kell, mert az ő gazdaságpolitikája miatt került ilyen állapotba a forint - mondta végül Vágó Gábor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×