eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pokorni: Vannak vitatott pontok az új köznevelési törvényben

Vitatta az intézmények fenntartására, az egész napos iskolára és a pedagógus életpályamodellre vonatkozó passzusokat az új köznevelési törvényben Pokorni Zoltán a Fidesz pénteki budapesti oktatási konferenciáján. Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti elnöke szerint e pontokon még nem tökéletes a benyújtott törvény és változtatásokra van szükség. Ugyanezen a konferencián Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy 2013-ban mintegy 70 milliárd, a következő évben 150 milliárd forint a pedagógus életpályamodell forrásigénye.

Pokorni Zoltán az iskolafenntartásról azt mondta, nem tartja a legjobbnak a most körvonalazódó megoldást. Szerinte az lenne az ideális, ha lehetőség lenne azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudnak mit kezdeni az oktatási intézményükkel, átadni a fenntartást, "de ne vegyék el mindenkitől". A pedagógus pálya vonzóvá tétele érdekében a bizottsági elnök már a képzés elején, a minimálbérrel vetekedő ösztöndíjat adna, és garantált elhelyezkedést biztosítana.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy az államtitkárság az elmúlt egy-másfél évben folytatott egyeztetések nyomán csupán három javaslatukat fogadta be. Ez nem jó, most módosító indítványokat kell benyújtani, és a frakciót meggyőzni - jegyezte meg, hozzátéve: bízik benne, hogy olyan javaslatot fogadnak végül el, amit jó lelkiismerettel tudnak támogatni, a mostani azonban nem ilyen.

Hoffmann: 2013-ban 70 milliárd a pedagógus életpályamodell forrásigénye

A tervezett bevezetés első évében, 2013-ban mintegy 70 milliárd, a következő évben 150 milliárd forint a pedagógus életpályamodell forrásigénye - mondta Hoffmann Rózsa a konferencián.

Az oktatási államtitkár rámutatott, a kormány ennek ismeretében támogatta az új köznevelési törvényről szóló javaslatot.

A tervezet értelmében 2013. szeptemberétől egy főiskolát végzett pedagógus a mostani 122 ezer forinttal szemben 163 ezer, egy egyetemet végzett 129.500 forint helyett 184 ezer forintot kereshet havonta.

A kereszténydemokrata államtitkár úgy fogalmazott: a pedagógus életpályamodell bevezetésével évtizedes adósságot törlesztenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×