eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Százmillió forintos támogatást nyújt a HM Medinának - a nap hírei

Százmillió forintos támogatást nyújt a HM az újabb NATO radarállomás helyszínének. A jövő héten tárgyalja meg a kormány az új önkormányzati törvényjavaslatot. 30 darab használt Mercedes autóbuszt vásárol a főváros.

Százmillió forintos támogatást nyújt 2014-ig infrastrukturális fejlesztésekre a Honvédelmi Minisztérium az újabb NATO radarállomás helyszínének, a Tolna megyei Medinának. A településen a következő két évben épül fel a NATO számára elfogadható, új radarállomás. A honvédelmi miniszter az InfoRádiónak elmondta, hogy az ország biztonságához elengedhetetlenül fontos beruházásról van szó. Hende Csaba hozzátette: a lokátor kiépítésének milliárdos nagyságrendű költségeit javarészt a NATO biztosítja, a magyar állam ennek csak a töredékét fizeti.

Útlezárásokkal tiltakozik a Liga

Félpályás útlezárásokkal tiltakozik a Liga Szakszervezetek, amely szerint az új Munka törvénykönyve csorbítja a munkavállalói jogokat. 24 órás félpályás útlezárást terveznek november 4-én országszerte összesen mintegy 100 helyszínen. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta: követelik, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások a kormány és a szakszervezet között a kifogásolt jogszabályok megváltoztatásáról.

Lehet fotózni Orbán Viktor beszédeinek kéziratát


Az adatvédelmi biztos szerint nem törvénytelen a miniszterelnöki beszéd kéziratának fotózása, illetve nyilvánosságra hozatala. Jóri András indoklása szerint a dokumentum nem tartalmaz védendő személyes adatot. Mint mondta: parlamenti felszólalásakor a miniszterelnök a kormány nevében fejtette ki álláspontját az ország előtt álló feladatokról és terjesztett elő javaslatokat, tehát közérdekű adatokat tárt a nyilvánosság elé.

A kormány előtt az önkormányzati törvényjavaslat

A jövő heti ülésén tárgyalja meg a kormány az új önkormányzati törvényjavaslatot. Tállai András, a Belügyminisztérium illetékes államtitkára az önkormányzati érdekképviseleti szövetségek találkozója előtt azt mondta, ha vitás kérdések lesznek, akkor elképzelhető, hogy a javaslatot újra napirendjére tűzi a kabinet. Az államtitkár az alapvető változások között említette, hogy újraszabályozzák az állam és az önkormányzatok közötti feladatrendszert. Eszerint az államnak a közszolgáltatások megszervezésében, így például az oktatásban, az egészségügyben, a hatósági ügyekben és a katasztrófavédelemben is több feladata lesz.

Hogyan tartják a minisztériumok a költségvetést?

Összeállították a tárcák a jövő évi költségvetési előirányzataik teljesítéséhez szükséges intézkedési terveiket. Október közepén jelent meg a hír arról, hogy a minisztériumok öt napot kaptak Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől, hogy megmondják: hogyan akarják tartani a 2012-es költségvetést.

EU-támogatás a vasúti korszerűsítéshez

Átadták a korszerűsített Szombathely-Szentgotthárd közötti vasútvonalat. A rekonstrukció eredményeként óránként 120 kilométerre emelkedett a vonatok sebessége, és felére csökkent a menetidő a GYSEV által üzemeltetett vonalon. A fejlesztés része annak az uniós támogatással megvalósuló projektnek, amelynek keretében korábban felújították a Sopron-Szombathely közötti 110 kilométer hosszú vonalszakaszt. Az Európai Unió 41,3 milliárd forintnak megfelelő összeggel támogatta a 48,6 milliárd forint összköltségű korszerűsítést.

Megújul a harkányi kórház és gyógyfürdő

Hárommilliárd forintos egészségturisztikai fejlesztés kezdődik Harkányban. Az erről szóló támogatási szerződést ma írták alá a baranyai fürdővárosban. Az 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatást élvező projektnek köszönhetően a tervek szerint két év alatt megújul a kórház és a gyógyfürdő egy-egy része, valamint a két létesítményt összekötő sétány.

Nem lesz budapesti tévé

Visszavonta a budapesti közösségi televízió létrehozásáról szóló javaslatot Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés napirendjéről. A képviselők az ülésen elfogadták a 2011-2015. közötti közoktatási koncepciót, és döntés született arról is, hogy a VIII. helyett a IX. kerületben nyílik meg a főváros egyik új hajléktalanellátó intézménye. A Közgyűlés határozatával 2012. január 1-jétől a Budapesti Közlekedési Központ hatáskörébe adta a többi között a közúti közlekedéshez, valamint a tömegközlekedéshez kapcsolódó feladatokat. A képviselők a közösségi közlekedés igényeihez igazítva módosították a jövő évi útfelújítási ütemtervet, és döntöttek négy budapesti tűzoltólaktanya felújításáról is.

Újabb buszokat vesz a BKK


30 darab használt Mercedes autóbuszt vásárol a főváros. A Budapesti Közlekedési Központ közölte: a 30 db Mercedes Citaro típusú autóbusz többsége tíz évnél fiatalabb, mindegyik kocsi alacsonypadlós, klímával felszerelt, az Ikarusoknál környezetkímélőbb, Euro2-es illetve Euro 3-as motorral rendelkezik. A járművek Ausztriából, Németországból, illetve Spanyolországból érkeznek Budapestre, az első néhány busz idén év végén már forgalomba is állhat. A BKK közleménye emlékeztet arra: a cél a teljes járműpark cseréje, de addig is a 20-30 éves Ikarusok felújítása helyett használt, jó állapotú és komfortosabb buszokat szereznek be.

Átment az Alstom a fékteszten

Átment a Nemzeti Közlekedési Hatóság féktesztjén a 2-es metróra szánt Alstom-kocsi - értesült az MTI. A francia cég az InfoRádiónak annyit erősített meg, hogy véleményük szerint jól szerepeltek a vizsgálatokon. Az Alstom és a BKV 2006-ban kötött szerződést a 2-es és 4-es metró vonalára szállítandó szerelvények legyártására. Ezt tavaly októberben nem teljesítés miatt felbontották, majd miután Tarlós István főpolgármester és Patrick Kron, az Alstom-csoport elnök-vezérigazgatója megállapodott a módosításáról, idén augusztus 15-én hatályba lépett a megváltoztatott szerződés.

Ünnepségek a Liszt-évfordulón

Több helyszínen emlékeznek meg hangversenyekkel és ünnepségekkel a hétvégén a fővárosban és környékén Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. A hétvégi megemlékezések csúcspontja a Krisztus című oratórium előadása a Szent István-bazilikában. A Liszt-év eseményei december végéig még több helyszínen folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×