eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elhunyt Steve Jobs - a nap legfontosabb hírei

Elhunyt Steve Jobs, az Apple amerikai számítástechnikai óriáscég elnöke. Berlinben az euróválságról tanácskoztak és stabil pénzügyi rendszert sürgettek nemzetközi pénzügyi vezetők. A nap legfontosabb hírei október 6-án.

Meghalt Steve Jobs, az Apple amerikai számítástechnikai óriáscég elnöke. 56 évesen hasnyálmirigyrákban hunyt el. Államfők, művészek és a világ vezető rivális vállalatainak elnökei tisztelegtek a szakember emléke előtt. Barack Obama amerikai elnök látnoknak nevezte Steve Jobst, Dmitrij Medvegyev orosz államfő pedig azt mondta, hogy a hozzá hasonló emberek változtatják meg a világot. Steve Jobs vezetésével született meg az Apple első komputere, ő terjesztette el a számítógépes egér használatát, és olyan újító sikertermékek létrehozásában működött közre, mint az iPod, az iPhone vagy az iPad.

Az amerikai elnök szerint a munkahelyteremtő törvénycsomag elfogadása segít megakadályozni a gazdasági visszaesést az Egyesült Államokban, ha Európában mélyülne a válság. Barack Obama bejelentette: a szenátus a jövő héten szavaz a 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő tervezetről, amelytől a jelenleg 9,1 százalékos munkanélküliség visszaszorítását várják. Az elnök bízik abban, hogy a G20 csoport novemberi, cannes-i csúcstalálkozójára az európai vezetők kész akciótervvel érkeznek az adósságválság megfékezésére.

Berlinben stabil pénzügyi rendszert sürgettek a tartós növekedés előfeltételeként tekintélyes nemzetközi pénzintézeti vezetők. A német kancellár kezdeményezte tanácskozáson az euróválság volt a téma, a megbeszélésen részt vett többek között a Nemzetközi Valutaalap vezetője, az Európai Központi Bank, és a Világbank elnöke valamint az OECD főtitkára. A találkozó után Angela Merkel megerősítette: ha az európai pénzintézeteknek nincs a biztonságoshoz elegendő tőkéjük, akkor a károk mérséklése érdekében meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket, fel kell tőkésíteni a bankokat.

Londoni elemzők szerint továbbra is Görögország a legkockázatosabb adós. Olyan országokat előzött meg, mint Venezuela és Pakisztán. A legmagasabb kockázatú államadósok 10-es listáján további 4 uniós tagállam, köztük Magyarország is szerepel. A CMA DataVision negyedévzáró listáján a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország mögött a második helyen az ugyancsak euróövezeti tag Portugália áll.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint kárt okozhat a magyar gazdaságnak a monetáris enyhítés a háztartások és bankok devizahitel-kitettsége miatt. Simor András a hivatalos költségvetési és pénzügyi intézmények londoni fórumán megismételte, hogy a központi bank 3 százalékos inflációs célja elérhető 2013 első félévére. A magyar euróövezeti belépési terveket firtató kérdésre a jegybank elnöke úgy válaszolt, hogy a központi bank megérlelte álláspontját és óvatosabb a csatlakozás időpontját és feltételeit tekintve.

Az embercsempészek és hálózataik felszámolásáról, az illegális migráció elleni közös fellépésről írt alá nyilatkozatot Budapesten a magyar, az osztrák és a szerb belügyminiszter. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy olyan gondról van szó, amely mindhárom országot érinti, de a teljes Európa biztonságát és migrációs helyzetét befolyásolja. Az öt főbb pontból álló intézkedéscsomag részeként létrehoznak egy elemzői csoportot, amelynek feladata az embercsempészek főbb területeinek és útvonalainak feltérképezése, emellett információs hálózatokat dolgoznak ki és támogatják a szerb-magyar határszakasz védelmét.

Magyarország összehangolja a NATO-elképzelésekkel most készülő saját középtávú Afganisztán-stratégiáját. Erről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt az észak-atlanti szövetség védelmi minisztereinek brüsszeli tanácskozásán. Eddig mintegy 2 ezer magyar katona vett részt a 2006 óta működő újjáépítési csoport tevékenységében. Rajtuk kívül több mint ezer magyar katona szerzett tapasztalatokat Afganisztánban.

Tiltakozó akciót hirdet a fővárosba október végére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a készülő felsőoktatási törvény ellen. Nagy Dávid, a szervezet elnöke elmondta, hogy szerintük a tervezet figyelmen kívül hagyja a hallgatók szociális helyzetét, az önköltséges képzés és a hallgatói szerződés pedig bújtatott tandíjnak tekinthető. A koncepció szerint az államilag finanszírozott képzésben a hallgató szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében meghatározott ideig Magyarországon dolgozik.

Tomas Tranströmer svéd költő kapja idén az irodalmi Nobel-díjat. Az elismeréssel 10 millió svéd korona, csaknem 300 millió forintnak megfelelő összeg jár, a díjátadó ünnepség december 10-én lesz. Tomas Tranströmer többek között Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Pilinszky János, Tandori Dezső verseit is lefordította svédre, 2001-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×