eur:
390.18
usd:
365.64
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Győri Enikő: Kialakult egy magyar arcél

Kialakult egy magyar arcél a soros elnökség során, kiderült, hogy ahova tettük a hangsúlyokat a félév alatt, az helyes volt - mondta egy külügyminisztériumi háttérbeszélgetésen Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár.

A soros magyar elnökség fő hozadéka Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az, hogy kialakult egy "magyar arcél" az EU-ban.

Az államtitkár elmondta: a magyar elnökség fontos feladata volt a bővítés folytatása. Győri Enikő szerint Horvátországgal év végén már a csatlakozási szerződés aláírása várható, Szerbia tagjelölti státuszt kaphat, és addigra eldől, hogy Montenegróval el lehet-e kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat.

Arról, hogy a szerb parlament hétfőn elfogadta a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt, Győri Enikő azt mondta: ez nem szerb-magyar, hanem szerb-EU ügy.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva kifejtette: nem tart attól, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozásához hasonlóan csúszna a horvát csatlakozás is. Hangsúlyozta: az ír és a cseh jegyzőkönyvet, amelyet a két ország a Lisszaboni Szerződés aláírásakor harcolt ki magának, ugyan egyszerre kell ratifikálni a horvát csatlakozással, de itt két külön dokumentumról van szó.

Az államtitkár megjegyezte: az, hogy Hollandia és Finnország végül nem járult hozzá a két ország csatlakozásához a schengeni övezethez, annak ellenére, hogy ők is elismerték, teljesítik a feltételeket, valójában egy jogellenes helyzetet eredményez az unióban.

A 2013 utáni hétéves pénzügyi keretről szólva Győri Enikő elmondta: az első javaslatok alapján úgy tűnik, az nem igazán kedvező Magyarország számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, az áfamódosítás miatt Magyarország ellen nem indulhat kötelezettségszegési eljárás. Hozzátette: a luxusáfa bevezetésére tett magyar javaslatot december előtt nem tárgyalja az Európai Bizottság.

Győri Enikő arról is beszélt, hogy az unió "sokszor fut az események után", és hogy még nem találták meg a gazdasági válság kezelésének hosszú távú megoldását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×