eur:
390.96
usd:
366.81
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csaba László: Vége az álmodozások korának

Az eddigi konzervatív változatnál is konzervatívabb a 2012-es költségvetés - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár kiemelte: három év együttesen sem fog akkora növekedést felmutatni, mint amekkora visszaesés volt 2009-ben.

A jövő évi költségvetés arról szól, hogy az álmodozások korának vége, és bármi is ennek az oka, reagálni kell a helyzetre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár szerint alapvető irányváltást jelent a jövő évi büdzsé, arról van szó, hogy másfelé kell indulni.

A Fidesz-KDNP a választási programjában dinamikus növekedést vélt kialakulóban, és mindez a kormány megalakulásakor látható is volt, vagyis volt alap a bizakodásra. Az EU a görög válság miatt nem engedte a magyar gazdaságot egy olyan pályára, ahol a nagy szerkezeti reformokat megalapozó nagyobb deficitet is előirányozhatták volna, de így is a fellendülés folytatódására számítottak - fejtette ki.

A közgazdász hangsúlyozta: többen a belpiac élénkítését szorgalmazták, de erre az volt a válasz, hogy előbb lendületbe hozzák a gazdaságot, és gyors növekedésre lehet számítani. A Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram is két változatban készült, a konzervatív verzió a 3 százalékot lassan elérő növekedést, a derülátó pedig 5,2-5,4 százalékos növekedési pályát tartalmazott - tette hozzá Csaba László, aki szerint a realista változat a szakma és a külföld mormogásának hatására került be.

A szeptemberi kormányzati bejelentések és a jövő évi költségvetés alapján egyértelmű, hogy többet ezt a növekedési változatot nem veszik komolyan, és a korábbinál is konzervatívabb verziót készítettek - emelte ki. Az egyetemi tanár közölte: az idei évben a növekedés várhatóan nem éri el a 1,5 százalékot, és jövőre legfeljebb ekkora lehet a növekedés.

Csaba László hangsúlyozta: három év együttesen sem fog akkora növekedést felmutatni, mint amekkora visszaesés volt 2009-ben.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×