eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Rendben lezajlottak a szakszervezeti demonstrációk - a nap hírösszefoglalója

Rendbontás nélkül ért véget a Parlament előtti és a Clark Ádám téri szakszervezeti demonstráció. A nemzeti gazdaságot nevezte az erő és a siker alapjának egy székesfehérvári napelemgyár átadásán a miniszterelnök. Az üzemanyagárak jövő heti csökkentésére számítanak gazdasági elemzők

A Parlament előtt, majd a Clark Ádám téren folytatták csütörtökön kezdett demonstrációsorozatukat ma a szakszervezetek. A rendőrség adatai szerint a rendbontás nélkül véget ért Kossuth téri megmozduláson mintegy 10 ezren vettek részt. A demonstráció végén bejelentették az úgynevezett szolidaritási mozgalom megalakulását. A szakszervezeti vezetők a Kossuth téren egyebek mellett bírálták az új Munka törvénykönyve tervezetét, az egykulcsos adórendszert, a visszamenőleges jogalkotást és a szerzett jogok elvételét.

Több mint két és fél milliárd forintos beruházással átadták ma Székesfehérváron, a száz százalékban magyar tulajdonú Jüllich Glas Holding Zrt. napelemgyárát. Az avató ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti gazdaságot nevezte az erő és a siker alapjának. A 13 ezer négyzetméter alapterületű üzem kapacitása 12 megawatt.

A gazdaság élénkítését és a munkanélküliség jelentős csökkentését szolgáló eszköznek tartja a közmunkaprogramot a belügyminiszter. Pintér Sándor a januárban induló programra utalva a Lakiteleki Népfőiskolán emlékeztetett: Magyarországon jelenleg 595 ezer ember keres állást.

Összességében kedvezőnek nevezte a magyar bankok tőkehelyzetét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Szász Károly a Magyar Közgazdasági Társaság 49. vándorgyűlésének zárónapján Pécsett külön megemlítette az OTP Bankot, amely előkelő helyen végzett a bankok európai stressztesztjében. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, az Állami Számvevőszék volt elnöke arról beszélt, hogy a döntéshozóknak fokozottan ügyelniük kell a terhek elosztására a lakosságot érintő intézkedéseknél. Oszkó Péter, a Bajnai kormány pénzügyminisztere előadásában úgy vélte: nem járt sikerrel a kormány fogyasztásélénkítés alapú gazdaságpolitikája.

Látnak lehetőséget az üzemanyagárak jövő heti csökkentésére gazdasági elemzők. A Portfolio.hu arról ír, hogy megállt a forint gyengülése, az olaj árfolyama viszont alacsonyabb szinten van, mint egy héttel ezelőtt, így van esély arra, hogy hogy az utóbbi hetek folyamatos áremelkedése után pár forinttal csökkenjenek szerdán az üzemanyagárak.

Több mint félezer gyógyszer lett olcsóbb mától, csaknem 1700 készítményért azonban többet kell fizetni. Egy-egy speciális, nem rendszeresen szedett orvosság, például onkológiai gyógyszer és pszichiátriai készítmény esetében jelentős az áremelkedés. Az egészségbiztosító tájékoztatása szerint minden hatóanyag esetében van olyan gyógyszer, amely az eddigiekkel megegyező, vagy annál kedvezőbb áron lesz elérhető.

Ünnepélyesen átadták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új Wesselényi utcai oktatási központját, amelyet Ligeti Györgyről, a XX. századi zene egyik legnagyobb magyar egyéniségéről neveztek el. A tanítás már több mint két hete elkezdődött, az avatóünnepséget azonban a mai, zenei világnapra időzítették. Schmitt Pál köztársasági elnök arról beszélt, hogy az új muzsikus generációk dolga felhívni a figyelmet a művészi oktatás jelentőségére.

Mintegy 21 ezer címről töltötték ki a kérdőíveket interneten a népszámlálás első napján, délután 4 óráig. Budapesten a háztartások több mint egy százalékából már beérkeztek a válaszok, ez 6505 lakást jelent. Az internetes kitöltésre október 16-áig van lehetőség. A hónap végéig tartó népszámláláson a bevallás anonim, ezért minden címre csak egy borítékot dobtak be.

Franciaországban először választott baloldali elnököt a szenátus. A szocialista Jean-Pierre Belt alig egy héttel azután lett elnök, hogy az V. köztársaság történetében először került többségbe a baloldal a parlamenti felsőházban. A szenátus elnöke a második ember a hivatali rangsorban az államfő után.

Értelmetlennek tartja a béketárgyalásokat a tálibokkal az afgán elnök. Hamid Karzai videoüzenetében úgy vélte: a a lázadók helyett a szomszédos Pakisztánnak kellene a valódi partnernek lennie. Hamid Karzai évek óta a megbékélést szorgalmazta a tálibokkal. Mint mondta, ez azután vált értelmetlenné, hogy egy magát békeküldöttnek kiadó tálib meggyilkolta az elnöki megbízottat.

Rendőrök tettek ártalmatlanná egy lövöldözőt Miskolcon. A férfi előzőleg életveszélyesen megsebesítette 37 éves feleségét, majd a kiérkező rendőrökre lőtt. A 42 éves lövöldözőt életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. Az eddigi vizsgálat szerint a 42 éves férfi gáz-riasztópisztollyal lőtt a rendőrökre.

Címlapról ajánljuk

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×