eur:
387.24
usd:
356.29
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Pintér: Fejlődnie kell a terrorellenes harcnak

A terror továbbra is komoly veszélyt jelent a demokráciára és a világra - mondta a "Terrorizmus és Demokrácia a XXI. században" című konferencián Pintér Sándor belügyminiszter. Az előadók az emberi jogok biztosítása és a biztonság garantálása közti egyensúly fontosságát hangsúlyozták.

A terrorizmus eszközei mindig fejlődnek, a terrorellenes harcnak is együtt kell mozognia ezzel - mondta megnyitó beszédében Pintér Sándor. A belügyminiszter kiemelte: a terrorcselekmények megelőzéséhez folyamatosan fejleszteni kell az ezzel kapcsolatos képességeket

Felidézte: a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nemcsak az Egyesült Államokat, hanem az egész világot megrázták. A júliusi norvégiai támadások pedig azt bizonyítják, hogy a terrorizmus még mindig komoly kihívást jelent - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harcban fontos a tudományos és a gyakorlati életben tevékenykedők közötti tapasztalatcsere, mert - mint kiemelte - így lehet időben felismerni a terrorcselekmények előkészületeit és megelőzni a támadásokat. Kitért arra, hogy az országoknak össze kell fogniuk az elvek kidolgozásában és a gyakorlatok összehangolásában.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet hangsúlyozta: a terrorizmus elleni küzdelmet össze kell kapcsolni a demokratikus eszmék terjesztésével. Mint mondta: Magyarország ebben fontos szerepet játszhat, hiszen nem túl rég vált egy autoriter rendszerből "élő, egészséges demokráciává."

Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta: Magyarországon a mindennapokban nem érződik a terrorfenyegetettség, de lévén hogy az ország a schengeni rendszer külső tagja, fontos szerepet tölt be Európa biztonságának szavatolásában.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa angol nyelvű előadásában kiemelte: a terrorelhárítási tevékenység világszerte együtt jár az emberi jogok csorbításával. Ezért szerinte ezeket a szerveket is ellenőrizni kell, a terrorizmus elleni harcot pedig nem egy-egy államnak, hanem a nemzetközi szervezeteknek kell felvállalniuk.

Gilles de Kerchov, az EU terrorellenes koordinátora szerint az Európai Emberi Jogi Bíróság és az Európai Parlamenti képviselők jelentős súlyt képviselnek az emberi jogok betartásában. Hozzátette: az EU-ban is egyre több adatot gyűjtenek az állampolgárokról, ezzel párhuzamosan viszont együttműködnek az Egyesült Államokkal egy közös adatvédelmi rendszer létrehozásában.

Richard LeBaron, az Egyesült Államok külügyminisztériumának terrorellenes kommunikációs koordinátora az online propaganda elleni harc fontosságát emelte ki, mivel - mint mondta - az internet a XXI. században egy olyan közszféra, amelyet egyaránt lehet jóra és rosszra használni. Kiemelte: az USA jelen van a twitteren és a közösségi oldalakon, ahol a terrorgyanús felhívások zajlanak, és aktív, cselekvő kommunikációt folytat annak érdekében, hogy az al-Kaida és más szélsőséges csoportok propagandaüzenetét gyengítse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×