eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Dux: Drágább lesz az önköltséges képzés, de lesz hozzá új diákhitel

Novemberben kerülhet az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvénytervezet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dux László. A felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár beszélt arról is, hogy a tervezet értelemében drágább lesz a költségtérítéses képzés. Ennek finanszírozására létrehozzák a Diákhitel 2-t, amelynek már zajlik a kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Több egyeztetés után, október közepén kerülhet ismét a kormány, november elején pedig az Országgyűlés elé az új felsőoktatási törvénytervezet - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Dux László.

A felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár kifejtette: a törvény 2012. szeptember 1-jétől lesz hatályos, de például a felvételi eljárás változására, vagy a szerkezeti átalakításra több időt hagynak.

Dux László elismerte, hogy törvény többféle integrációs folyamatot indítana be szakmai, gazdasági, földrajzi-regionális szempontok alapján. Előfordulhat az is, hogy egy-egy intézmény, amely nem akarja az állami elvárásokat teljesíteni, de egyébként olyan képzést kínál, amelyre jelentős, piacképes kereslet van, az átalakulhat alapítványi vagy egyházi iskolává.

A Corvinus Egyetemről a helyettes államtitkár azt mondta: 2000-ben ott is indult már egyfajta integráció, de az végül elhalt. "Teljes félreértelmezése a folyamatnak, hogy bárki kétségbe vonná: a Corvinus a magyar felsőoktatás egyik legértékesebb eleme. De ez nem jelenti azt, hogy adott esetben nem tudnának egy nagyobb integrált egység részeként tevékenykedni" - fogalmazott.

Dux László új elemként említette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jóváhagyta a plusz 50 százalékos finanszírozást. Ez azt jelenti, hogy a hiányszakmákban - a műszaki és a természettudományos képzésben - plusz ötven százalékos, vagy akár azt meghaladó állami finanszírozású keretszámmal is tervezhetnek - magyarázta. Ezt a plusz összeget egyébként valószínűleg akár a gazdasági élet szereplői, alapítványok, települések is átvállalhatják - tette hozzá.

Nem lesz olyan szak, ahol csak költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni, de az államilag finanszírozott helyek számát csökkenteni kell - erősítette meg a helyettes államtitkár.

Dux László arról is beszélt, hogy a HÖOK kérésére kivették a koncepcióból azt, hogy 2,5-ös átlag alatt önköltségen kell továbbtanulnia a hallgatónak. Nem korlátozzák, hány helyre lehet maximum jelentkezni, és a szóbeli felvételi vizsga újbóli bevezetése nem felel meg egyfajta pályaalkalmassági tesztnek - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Drágább lesz az önköltséges képzés


Az új felsőoktatási törvény értelemében drágább lesz a költségtérítéses képzés. Ennek finanszírozására létrehozzák a Diákhitel 2-t, amelynek már zajlik a kidolgozása a Nemzetgazdasági Minisztériumban - mondta Dux László.

Az első diákhitel-konstrukció már lassan tíz éves, és azt a célt szolgálta, hogy finanszírozni lehessen vele a megélhetést a tanulmányok ideje alatt - emlékeztetett a helyettes államtitkár.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×