eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Navracsics: Sok az erős ember a Fideszben

Sok az erős ember a Fideszben - Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint ezért van akkora vita a fővárosi és vidéki önkormányzatok rendszerének átalakításáról. A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetője az InfoRádió vendége volt.

Budapest az új önkormányzati törvény legérzékenyebb pontja - fogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A miniszterelnök-helyettes így indokolta, miért van ennyi vita a jogszabályról:

Erősek a kerületi polgármesterek, és mi adjuk a főpolgármestert is. Erősen jelen vagyunk a kerületi képviselő-testületekben, ahol azt mondják, hogy minél közelebb kell lenni a polgárokhoz, helyben kell megoldani a problémát. Többségünk van a fővárosi közgyűlésben is - igaz csak egy fős -, de ott azt mondják a képviselők, hogy átfogó szemléletre kell törekedni. Ebből adódik az, hogy állandó viták vannak - fogalmazott a politikus.

Navracsics Tibor szerint a Fidesz parlamenti frakciójában jelenleg a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének javaslatait támogatják többen.

Mint elmondta, "nagy népszerűségnek örvend" a frakción belül a kerületi polgármestereknek az a koncepciója, hogy a Fővárosi Közgyűlésben az eddigieknél nagyobb szerepet kapjanak.

A főpolgármester-választás módját illetően viszont megosztott a frakció - tette hozzá a politikus, aki szerint a képviselőcsoportnak mindössze a fele támogatja azt, hogy Budapest első emberét továbbra is közvetlenül a szavazópolgárok, és ne a közgyűlés válassza meg.

Navracsics Tibor ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 1945 előtt a kormány nevezte ki a főpolgármestert, 1990 után pedig négy évig Budapest közgyűlése döntött a városvezető személyéről.

A politikai viták dramaturgiája

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az InfoRádió aréna című műsorában reagált az MSZP azon bejelentésére, hogy a szocialista párt saját, alternatív költségvetést készít.

A kormánynak meg kell azt néznie; lehet, hogy vannak benne jó javaslatok - mondta a tárcavezető, aki hozzátette: az MSZP 1998 és 2002 között többször is készített már saját büdzsét, "ez hozzátartozik a belpolitikai viták dramaturgiájához".

Navracsics Tibor nem zárta ki, hogy lesznek olyan javaslatok az MSZP-től, amelyek használhatóak.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×