eur:
385.64
usd:
354.33
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Szűkítik a végtörlesztésre jogosultak körét - lapszemle

Akik 180 forintos frank, illetve 250 forintos euró árfolyam feletti kurzuson vették fel devizahitelüket, azok nem élhetnek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével - tudta meg a Magyar Nemzet. Az Index értesülése szerint a kormány továbbra sem véglegesítette Hoffmann Rózsa köznevelési koncepcióját.

Akik 180 forintos frank, illetve 250 forintos euró árfolyam feletti kurzuson vették fel devizahitelüket, azok nem élhetnek a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével - tudta meg a kormány szerdai döntését a Magyar Nemzet. Az újság a döntésről azt írja, hogy ezeknek a devizahiteleseknek új megoldást dolgoz ki a kabinet. Csak azok élhetnek a rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztés lehetőségével, akik 180 illetve 250 forinton, vagy ez alatt vettek fel devizahitelt.

Az Index úgy tudja, hogy a kormány továbbra sem véglegesítette Hoffmann Rózsa köznevelési koncepcióját. Bár Szijjártó Péter a múlt héten azt közölte, a szeptember 11-i kormányülés után nyilvánosságra hozzák a koncepciót, most úgy néz ki, még mindig van mit javítani rajta. A köznevelési koncepció alapvető kérdéseiben egyetértés van. A kormány kérte még néhány szempont megfontolását. A változtatások felgyorsítása érdekében a feladatot ki is vették Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kezéből, a bevezetőt a Miniszterelnökségen készítik. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: a Miniszterelnökségnek is voltak általános érvényű meglátásai az anyaggal kapcsolatban, amelyek természetesen akár a koncepció bevezetőjében is megjelenhetnek.

Jelenleg hét szolgáltató Magyarországra településéről tárgyal a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, és ha minden terv megvalósul, akkor azzal 1.500 új munkahely létesülhet - olvasható a Napi Gazdaságban. Az idén eddig négy cég döntött magyarországi központ alapítása mellett. A termelő beruházások esetében hullámszerűen növekvő érdeklődést tapasztal a hivatal. Jelenleg 68 befektetésről folynak tárgyalások, és ez 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt.

A Portfolio.hu a Financial Timesra hivatkozva beszámol arról, hogy a Facebook tovább halogathatja tőzsdére vonulását, pedig korábban már az is felmerült, hogy ez akár az idén év végén megtörténhet. A cég vezérigazgatója, Mark Zuckerberg állítólag azt szeretné, ha munkatársai elsősorban a termékek fejlesztésével, nem pedig a cégből megszerezhető mesés vagyonokkal lennének elfoglalva, ezért egy belső informátor szerint akár jövő szeptemberig is elhúzódhat a vállalat tőzsdére lépése. Belső információk szerint több munkatárs már szívesen pénzre váltaná Facebookban meglévő részesedését, de a Zuckerberg nem szeretné megkockáztatni, hogy értékes munkatársait a részvények eladását követően elhalásszák a technológiai szektor szereplői.

Az ingyenes vásárlás Mekkája - ezzel szlogennel hirdeti magát az a vállalkozás, amely másfél hónap múlva nyitja meg kapuit a pesti belvárosban - írja a Pénzcentrum.hu. A Sample Central nevű üzlet lényege, hogy a vevők pénz helyett a véleményükkel fizetnek - ezért a gyártóktól ingyenes termékeket, mintákat kapnak. A Pénzcentrum információi szerint a korábban meghirdetett szeptemberi nyitással ellentétben november elején nyílik a Sample Central hálózat budapesti - és egyben első közép-európai - üzlete. A mintegy 500 négyzetméter alapterületű boltban a legkülönbözőbb termékek: kozmetikumok, kozmetikai és háztartási cikkek, csomagolt élelmiszerek, italok, műszaki cikkek, és szolgáltatások lesznek elérhetők, de csak klubtagok számára.

A Napi Gazdaság szerint Kína feltételekhez köti azt, hogy jelentősebb tételben eurózónás államkötvényeket vásároljon. Ven Csia-pao miniszterelnök szerint Kína bővítené európai befektetéseit, de úgy gondolja, cserébe az európai vezetőknek bátor lépéseket kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság. Az Államadósság Kezelő Központot is megkérdezték, van-e tudomásuk arról, hogy Peking feltételekhez kötné a magyar kötvényvásárlást, de az ÁKK nem tud ilyen feltételekről. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes hozzátette: van arra ígéret, hogy amennyiben lesz újabb devizakötvény-kibocsátás, Kína vásárolni fog a magyar papírokból. A kínai szerepvállalás értékelésekor persze azt is szem előtt kell tartani, hogy az ázsiai ország hatalmas devizatartalékhoz képest aprópénznek számít a magyar államadósság-finanszírozás, így az itteni üzleti lehetőségekkel együtt ez belefért az akciós csomagba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×