eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Választási rendszer, őszödi beszéd, WikiLeaks - napirend előtti felszólalások

Az új választási rendszer, a 2006-os rendőrterror és az elvándorló fiatalság került szóba a többi között az Országgyűlés ülésén, a napirend előtti felszólalásokban.

Az ülésnapot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a demokrácia napja alkalmából a politikai berendezkedés méltatásával kezdte.

Napirend előtti felszólalásában Karácsony Gergely, az LMP képviselője úgy vélte, hogy a kormánypártok által kidolgozott új választási rendszer a jelöltállítási rend és az egyfordulós választás miatt, nem szolgálja a demokrácia minőségének javítását.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszában aláhúzta, hogy a választást nem a választási rendszer, hanem a pártok teljesítménye dönti el. A kis pártok bejutási nehézségei kapcsán az államtitkár az Egyesült Államok választási rendszerét hozta például, mivel ott hosszú ideje két párt verseng a hatalomért, ám ez mégsem hat a demokrácia minősége ellen.

Varga István, a Fidesz képviselője hangsúlyozta, hogy további vérveszteségeket Magyarország nem tud elviselni, ezért minden fiatal diplomást kért, hogy - bár nehéz egzisztenciát teremteni - maradjon itthon.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből idézett, majd emlékeztetett, hogy e szavak már lassan öt éve kerültek nyilvánosságra, ám az ezt követő események, a 2006 őszi rendőrterror miatt máig nem tett igazságot a hatalom: nem kártalanítottak minden érintettet és a rendőrparancsnokokkal szembeni felelősségre vonás is elmaradt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azonban úgy vélte, hogy a kártalanítások megtörténtek, ám aki eddig nem jelentette be igényeit, továbbra is megteheti. A rendőrök által elkövetett bűncselekményekről az államtitkár csak annyit mondott, senki nem fogja megúszni.

A szocialista Kiss Péter Orbán Viktor miniszterelnököt a Wikileaks-en kiszivárgott szavai miatt támadta, majd hozzátette, hogy a kormány tettei bizonytalanságot, beláthatatlan következményeket hoznak. A gazdaságpolitikai kritikákra Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az ország versenyképességének javításával, a bürokrácia csökkentésével és a szürkegazdaság visszaszorításának fontosságával válaszolt.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×