eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Országvédelmi tervet jelentett be Orbán Viktor

Hat fejezetből álló országvédelmi programot jelentett be Orbán Viktor a Parlamentben, napirend előtti felszólalásában. A kormányfő többek között elmondta: a kormány megvalósíthatónak tartja a Fidesz-KDNP végtörlesztési javaslatát.

Nehéz időszakban kezdi meg munkáját az Országgyűlés - kezdte napirend előtti felszólalását Orbán Viktor, aki hozzátette: "a világban zajló események és az euróválság tovább szaporítják közös teendőinket".

A kormány tudatában van a helyzet súlyosságának. Sokan veszélyben érzik a megélhetésüket, a munkájukat, az otthonukat, a mindennapi biztonságukat. Senki ne veszítse el a reményt, mert legyőzzük ezt a válságot is. Elindultunk a kifelé vezető úton - üzente a miniszterelnök.

Az újra fellángoló válság egyszerre jelent veszélyeket és lehetőségeket. Előbbiek közé sorolta a kormányfő a devizahitelesek helyzetét, azt, hogy veszély fenyegeti a munkahelyeket és a vállalkozásokat. Tartani lehet az energiaárak ugrásszerű emelkedésétől és az uzsorásoktól, és fel kell készülni a forint elleni külföldi spekulatív támadásokra is.

A lehetőségek közé sorolta azt, hogy gyorsítani lehet a megújulás folyamatát, könnyebben lehet ledönteni régi tabukat, megváltoztatni érintetlennek vélt rossz szokásokat.

A világban új együttműködések megkötésére lesz lehetőség, és a hazai vállalkozások is több lehetőséghez juthatnak. Szélesebb egyetértésben lehet az adósság lefaragásához hozzányúlni, és megteremthető egy új szolidaritási rendszer is.

Országvédelmi terv a veszélyek ellen

Az Európában és Magyarországon újra fellángoló válság veszélyeket jelent - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki bejelentette: a veszély elhárítására hat fejezetből álló országvédelmi tervet nyújt be a kormányt, amelynek első pontja az uzsora elleni fellépés. Nincs helye élősködő bűnözőknek, zéró toleranciát hirdetünk és hajtóvadászatot indítunk az uzsorások ellen, és kezdeményezzük a btk módosítását - emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette: javasolják azt is, hogy 30 százalékos thm felett ne lehessen hitelt nyújtani, valamint a készpénz alapú segélyezést is vissza kell szorítani.

A második pontban a kormány javaslatot tesz a magas rezsiköltségek miatt központi ármegállapításra a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében.

A harmadik pont a stabilitási törvény: kétharmados többséget igénylő stabilitási törvényt dolgoz ki a kormány annak érdekében, hogy az államadósság ne termelődjön újra. A sarkalatos jogszabály rögzíteni fogja a nyugdíjrendszer, az egészségügyi kassza, az adórendszer és az önkormányzatok összehangolt működési rendjét - mondta a kormányfő.

Megvalósítható a Fidesz-KDNP végtörlesztési javaslata

Az országvédelmi program negyedik pontja az otthonvédelmi akcióterv. A miniszterelnök felidézte a kormány korábbi intézkedéseit, majd azt mondta: a kormány megvalósíthatónak tartja a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezését, de erről a parlamentnek kell döntenie.

A kormány megvizsgálta ennek lehetőségét, figyelembe véve, hogy nem ingatja-e meg a pénzügyi rendszert. Arra jutottak, hogy a külföldiek mögött ott állnak anyabankjaik, az OTP és az FHB mögött pedig ott áll a magyar állam, efelől ne legyen senkinek kétsége - fogalmazott Orbán. Azt találták, hogy a mostani lépéstől függetlenül folyamatosan csökkentik kitettségüket egyes bankok, sőt, egyes bankoknál a vezetők jutalmazásának feltétele a hitelezés csökkentése - fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar jog lehetőséget teremt arra, hogy a magyar állam törvénnyel módosítsa a már megkötött jelzálogszerződéseket - mondta a miniszterelnök. Várható azonban, hogy nemzetközi szervezeteknél emiatt megtámadják a magyar államot, kedvezőtlen intézkedések esetén azonban megfelelő válaszintézkedésekkel reagál a kormány. Lehetővé teszik ezért a csökkentett árfolyamon történő végtörlesztést, de nem lesz előírva kötelező forinthitelre nyújtás, ez ugyanis megindul állami kényszer nélkül is - mondta Orbán. Ezzel megvalósítható a Fidesz és a KDNP előterjesztése - tette hozzá.

Azt is javasolja a kabinet, hogy változtassanak a bankok hitelezési gyakorlatán. Jogszabályban mondanák ki, hogy a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerült költségeket csak forintban terhelhessék rá ügyfeleikre, továbbá javasolják, hogy vezessék be a devizahitelek átlátható, referenciahozamhoz kötött kamatozást. Felszólítják a bankokat pozitív adóslisták létrehozására is - mondta Orbán Viktor. Megvizsgálják ezentúl azt is, miért maradtak el Magyarországon azok az intézkedések, amelyekkel a környező országok már jóval korábban megvédték devizahiteleseiket.

Fordított áfa és 35 százalékos luxusadó

Ötödik pont: a pénzügyi védelmi terv. A kormány ennek keretében azt javasolja, hogy októberben és novemberben fizessük vissza az IMF és EU felé fennálló tartozásunkat úgy, hogy ne kelljen új hitelt felvenni. Mérsékeljük az ország külső pénzügyi függését, ne engedjük emelkedni az államadósságot - tette hozzá.

Tartani kell 2012-ben a három százalék alatti költségvetési hiányt, mert 2,8 százalékosnál nagyobb hiány esetén az államadósság automatikusan nő.

Fordított áfa bevezetését tervezik a mezőgazdasági termékek esetében. A kormányfő elmondása szerint a kormány megkezdte a konzultációt Brüsszellel.

A kormány Brüsszel jóváhagyását kéri annak kapcsán is, hogy egy új, 35 százalékos adókulcsot vezessenek be a luxuscikkek esetében - tette hozzá a miniszterelnök, majd kijelentette: a kormány az adózás területén is több változtatást kezdeményez. Akinek a cége jelentős adótartozással szűnt meg, az ne alapíthasson új céget. Javasolják, hogy adószámtörlésre kerüljön sor - emelte ki.

Az országvédelmi terv hatodik pontja a Start munkaprogram. Magyarországnak minden munkára képes kézre szüksége van - jelentette ki a kormányfő, aki elmondta: "Munkát fogunk kínálni mindenkinek, aki munkaképes, aki pedig nem veszi fel a munkát a számára felajánlott helyen, az nem kaphat az államtól segélyt. Ez az egyetlen módja annak, hogy a feketegazdaságot és a munkanélküliséget felszámoljuk".

Gázpedál

Keményen ki kell állnunk a magyar megoldások mellett, mert ha megtorpanunk, az vezet a görög útra Orbán Viktor szerint. Úgy véli, ha végigviszik ezt a programot, akkor Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból. Barack Obama múlt heti beszédét említette.

Az amerikai elnök szerinte szintén alternatív megoldásokat jelentett be. "A történelem most azt a lehetőséget kínálja, hogy felépítsük a 21. századi magyar nemzetet. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, önöknek is rá kell lépniük a gázpedálra", mondta a képviselőknek, mert szerinte csak az országgyűlésen múlik, milyen gyorsan juthat el a segítség az emberekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×