eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Orbán: Folytatjuk a munkahelyteremtést - a nap hírei

A kormányfő szerint a következő 8-10 évben is folyamatos támadások középpontjában lesz az euró és az európai gazdaság. Kész a strasbourgi bírósághoz fordulni a magán-nyugdíjpénztárak ügyében az MSZP. Nem változik a héten az üzemanyagok ára.

A miniszterelnök szerint a következő hónapok és évek gazdaságát is az euróválság és az ahhoz kapcsolódó reálgazdasági válság befolyásolja. Orbán Viktor a külképviselet-vezetői értekezlet nyitó napján a Külügyminisztériumban azt mondta: az euró, az európai gazdaság a következő 8-10 évben is a folyamatos támadások középpontjában lesz. A miniszterelnök megismételte: Magyarország folytatja az államadósság-csökkentés politikáját, a kormány minden eszközzel tartani fogja a három százalékos költségvetési hiánycélt, csakúgy, mint a tíz év alatt egymillió munkahely teremtésének politikáját.

Orbán Viktor értékel a Fidesz-KDNP frakcióülésén

A sarkalatos törvények megalkotása lesz az egyik központi témája a Fidesz-KDNP jövő hét szerdától péntekig tartó, évadnyitó frakcióülésének. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője elmondta: a találkozó Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök értékelő, a feladatokat kijelölő, a kormány munkájáról szóló beszédével kezdődik. Lázár János arról is beszélt, hogy a tanácskozás napirendjén szerepel az új választójogi, valamint igazságszolgáltatási rendszer mellett az új önkormányzati rendszer megvitatása.

Jobbik: Szakadunk le az EU-tól

A Jobbik szerint Magyarország nem integrálódik Európába, hanem tovább szakad le az Európai Uniótól. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese azt mondta: a kormánynak a rendelkezésre álló forrásokat kellene helyesen felhasználnia: a Mol-részvények megvásárlása, és az egykulcsos adórendszer helyett gazdaságélénkítésre kellene pénzt fordítani.

Az LMP az egykulcsos adó ellen

Ismét az egykulcsos adórendszer megszüntetésére szólítja fel a kormányt az LMP. Vágó Gábor, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: az így keletkező többletforrásokat járulékcsökkentésre és munkahelyteremtésre kell fordítani.

Starsbourg-hoz fordul az MSZP

A strasbourgi bírósághoz fordul az MSZP, ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra. Korózs Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a testület többféle határozatot is hozhat az ügyben, így a beadvánnyal megvárják a döntést.

Hoffmann: Megszervezhető a mindennapos testnevelésóra

Az oktatási államtitkár szerint a délutáni napközis foglalkozásban szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben. Hoffmann Rózsa az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében azt kérte: a pedagógus-létszámkeret és infrastruktúra felhasználásával gondoskodjanak arról, hogy valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon.

Oktatási kerekasztalt sürget az MSZP

Oktatási kerekasztal létrehozására szólítja fel a kormányt az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök azt szorgalmazta, hogy a kabinet állítsa le az oktatási rendszerrel összefüggő jogszabályok elfogadtatását, valamint a már folyamatban lévő intézkedéseit mindaddig, amíg a kerekasztal nem alakítja ki azokról álláspontját.

Csillag Tamás az eszközkezelő vezérigazgatója


Csillag Tamás a bajba került lakáshiteleseket segítő Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezérigazgatója. Erről azután számolt be a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elfogadta a szervezet alapító okiratát. Az eszközkezelő a többi között úgy tud segítséget nyújtani, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és bérleti jogot kínál fel a volt tulajdonosnak. A társaság 2014 végéig 2 milliárd forintot használhat fel jelzáloghitellel terhelt ingatlanok megvásárlására.

Nem kell a rezidenseknek az ösztöndíj

Összesen 141-en jelentkeztek a rezidensi ösztöndíjprogram 620 helyére. Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett program keretében a szakorvosi vagy szakgyógyszerészi képzésüket kezdő fiatalok öt évig havi nettó százezer forintos támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak majd, és nem fogadnak el hálapénzt. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján olvasható közlemény szerint újabb, szélesebb kört érintő pályázatot hirdetnek. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az ösztöndíjprogramnak nem volt érdemi hatása a szakember-elvándorlásra.

Nem változik az üzemanyagok ára

Nem változtat az üzemanyagok nagykereskedelmi árán ezen a héten a Mol -tudta meg piaci forrásokból a Távirati Iroda. A benzin átlagára 379 forint, a gázolajé 366 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Stagnál a munkanélküliség

Stagnált a munkanélküliség a május-júliusi időszakban. A KSH adatai alapján a munkanélküliségi a ráta 10,8 százalék volt és nem változott a második negyedévhez képest, de csökkent az egy évvel korábbi 11 százalékhoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 21:07
×
×
×
×