eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Kisebb" változások lesznek az oktatásban szeptembertől - a nap hírei

Több kisebb jogszabályi változásra hívja fel a figyelmet az oktatási államtitkárság tanévkezdő kiadványa. Kormánybiztos kinevezését szorgalmazza a parlagfűhelyzet miatt az MSZP. Megszüntették a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatójának házi őrizetét.

Több kisebb jogszabályi változásra hívja fel a figyelmet az oktatási államtitkárság tanévkezdő kiadványa, amelyek szeptember 1-től lépnek életbe. Egyebek mellett eltörölték a kéthavi tanítási időkeretre vonatkozó szabályozást, vagyis a többlettanításért járó óradíjat a tanárok ismét havonta számolhatják el. Mostantól 20 igazolatlan óra fölött a tantestület megtagadhatja az osztályozó vizsga letételét. Az érettségi vizsgákkal kapcsolatban a kormányhivatalok több feladatot átvettek az Oktatási Hivataltól. Változás az is, hogy az óvodák állami finanszírozást kapnak ahhoz, hogy felvegyék már a két és fél éves gyerekeket is, de ezt csak akkor tehetik meg, ha a körzetükben minden 3 évesnek vagy annál idősebbnek helyet biztosítottak, és még maradt szabad kapacitásuk.

Az uniós versenyhivatalhoz fordul az előző kormány termőföld-értékesítési és -bérbeadási gyakorlata miatt az
elszámoltatásért felelős kormánybiztos. Budai Gyula korábban a Gazdasági Versenyhivatalt kérte vizsgálatra, az azonban nem talált kifogásolnivalót a korábbi eljárásokban. A Magyar Nemzet azt írta: a szocialista kabinet a távozása előtti évben több tízezer hektárnyi állami termőföld bérleti jogára írt ki pályázatot úgy, hogy a területekre még további három-négy évig érvényes haszonbérleti szerződések voltak érvényben. A földterületeket egyben hirdették meg, és amennyiben valakinek a csomagban szereplő egyik területre volt elő-haszonbérleti joga, úgy azt az összes többire is kiterjesztették.

Kormánybiztos kinevezését szorgalmazza a parlagfűhelyzet miatt az MSZP. Oláh Lajos, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának szocialista alelnöke közleményében egyúttal "parlagfűriadó" kiadására kérte a kabinetet. Csütörtökön a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hat fokozatú skálán negyedik szintű riasztást léptettek életbe.

Megszüntették a Pécsi Tudományegyetem volt főigazgatójának házi őrizetét. A Pécsi Ítélőtábla 30 millió forintos óvadék ellenében július végén szüntette meg a vezető előzetes letartóztatását, és ekkor rendelte el a házi őrizetet. Az óvadékot augusztus elsején fizették ki. Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke azt mondta: a Pécsi Tudományegyetem egykori gazdasági vezetője jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alá került. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly április óta folytat nyomozást az intézmény gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Eddig több mint húsz ember ellen indult eljárás.

Folytatódik a külterületek mentesítése a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében - közölte az Országos
Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tájékoztatás szerint a kolontári horgásztó medrének már a 70 százalékát megtisztították, a szakemberek pedig dolgoznak a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán is. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Az áradás három települést öntött el, a katasztrófa miatt tízen meghaltak, több mint 120-an megsérültek.

A vadászatnak biztonságos és szakmai alapokon nyugvó tevékenységnek kell lennie - mondta a Sohollári-völgyben tartott zalai vadászati évadnyitón a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára. Kardeván Endre hozzátette: a minisztérium és a társadalom célja és érdeke, hogy megfelelő szaktudás nélkül senki ne kezdhessen vadászni.

A jövőben is támogatná a magyar csokoládégyártást a kormány - közölte a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor Szerencsen, a IV. országos csokoládéfesztiválon azt mondta: a magyar csokoládét ma már a legjobbak között jegyzik, és a kabinetnek az a célja, hogy újra ismertté tegye külföldön a magyar termékeket. A politikus szólt arról is, hogy ismét sikeressé szeretnék tenni a cukorgyártást Magyarországon, és ennek egyik helyszíne Szerencs lehet.

Továbbra sem tudott elindulni a líbiai fővárosból az a 120 menekült, akiket a magyar nagykövetség segítségével vinnének hajókkal Máltára. Galli László tripoli főkonzul azt mondta: a késést az okozza, hogy eddig még nem rakodták ki a hajó rakományát. Emlékeztetett: a mentőakciót a Tripoliban egyedüliként működő magyar nagykövetség koordinálja. A diplomata szerint a távozók között egy magyar, valamint több amerikai, belga, brit, francia, ukrán és orosz állampolgár van.

Pakisztánban megölték az al-Kaida terrorszervezet második számú vezetőjét, Atíja Abder-Rahmánt. Ezt az amerikai kormány egyik neve elhallgatását kérő vezető tisztségviselője jelentette be. A líbiai nemzetiségű férfit még hétfőn, Pakisztán vazirisztáni törzsi területén ölték meg.

Az Egyesült Államokban 2 ember halt meg az Irene nevű hurrikán miatt Észak-Karolinában, ahol fél millió ember maradt áram nélkül. A legutóbbi jelentések szerint 3-asról 1-es kategóriájú viharrá gyengült a hurrikán, amely 50 millió embert érinthet. New York alacsonyan fekvő területeiről mintegy 250 ezer, a szomszédos New Jersey államban 750 ezer embert telepítenek ki, de további egymillió embernek is el kell hagynia otthonát a közelgő szélvész miatt. Több helyen elrendelték a tömegközlekedés leállítását. Egyes becslések szerint az Irene hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×