eur:
404.81
usd:
374.33
bux:
74276.71
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hőségriadó: elengedi a MÁV az InterCity vonatokon a komfortdíjat

A személyszállító vasúttársaság a rendkívül meleg időjárásra való tekintettel hétfő délután és holnap a legmelegebb órákban díjmentesen szolgáltatja ki a pótjegyeket az InterCity vonatokra. A hőség ideje alatt a MÁV-START Zrt. tizenegy nagyobb vasútállomáson, továbbá a közlekedő étkezőkocsikban ásványvizet biztosít a vonatok utasainak.

A MÁV-START Zrt. a hőségre való tekintettel a mai napon 14 órától 18 óráig, továbbá holnap 11 és 18 óra között az InterCity vonatok esetében elengedi a pótjegyek árát, továbbá a pót- és helyjegyköteles vonatokra csak a helyjegyeket (140 forint) kell az utasoknak megfizetni.

Az intézkedést a vasúttársaság a hőség függvényében meghosszabbítja, de a kedvezmény a Railjet járatokra - azok emelt komfortfokozata miatt - nem vonatkozik. A már előre megváltott pót- és helyjegyek esetében a komfortdíjat visszatéríti a vasúttársaság.

A MÁV-START Zrt. a hőség ideje alatt a három budapesti fejállomáson, nyolc nagyobb vidéki állomáson és a közlekedő étkezőkocsijaiban ásványvizet biztosít a vonatok utasainak. Az utasok Budapesten a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a szombathelyi, a debreceni, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai és a nyíregyházi állomáson a peronon tartózkodó személyzettől tudják átvenni az ásványvizet a rendelkezésre álló készlet erejéig, ami naponta összesen több mint harmincezer palack.

A vonatok fedélzetén az étkezőkocsi üzemeltetőjétől lehet kérni az ingyenes ásványvizet, vagy a jegyvizsgáló tud segítségképpen információval szolgálni.

A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat, és amennyiben a 45 Celsius-fokot elérő, illetve meghaladó sínhőmérsékletet mérnek, a MÁV fokozott pályafelügyeletet vezet be.

A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, a magas sínhőmérsékletnél - 50-60 Celsius-fok között - a pálya deformálódhat. Amennyiben ennek jelei mutatkoznak, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezet be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak. Emiatt a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés, sérülés előfordulhat a nagy melegben. A MÁV Zrt. pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó ügyeletesei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a keletkező pályahibákat.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe -olvasható a cég közleményében.

Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

Bejelentette az MNB: január 1-jétől 10%-os önerővel vehetünk fel zöld lakáshitelt

A Portfolio szeptemberi piaci értesülésének megfelelően jövőre már a forgalmi érték 90%-áig lehet majd lakáshitelt felvenni a zöld lakóingatlanokra, praktikusan minden új építésű lakásra. Erre eddig csak a 41 év alatti első lakásvásárlóknak volt lehetőségük idén év eleje óta, energetikai besorolástól függetlenül. Emellett egységesen 60%-ra emelkedik a jövedelemarányos törlesztőrészlet a zöld lakáshitelek esetében, így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak. Minderről friss Makroprudenciális jelentéséhez kapcsolódóan adott most hírt az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×