eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szorgalmazza az MSZP a devizahitelesek miatt - hírösszefoglaló

Várhatóan holnap készít tervezetet a jogi felelősségre vonás lehetőségeiről az államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság. Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szorgalmazza az MSZP a devizahitelesek megmentéséért. A norvég királyi palota és a kormányzó Munkáspárt székháza ellen is tervezett támadást a kettős merénylet gyanúsítottja.

Holnap összeül a 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság. A testület várhatóan tervezetet készít arról, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akik az albizottság szerint a magas államadósságról tehetnek. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, a testület alelnöke megerősítette, hogy a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartják. Az MSZP és az LMP politikai és jogi nonszensznek tartja, hogy Szijjártó Péter börtönnel fenyegetett meg korábbi kormányfőket, míg a Jobbik támogatja a jogi felelősségre vonást.

Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szorgalmazza az MSZP a devizahitelesek gondjainak mielőbbi megoldásáért. Az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint érdemben javítana az érintettek helyzetén, ha az Országgyűlés jóváhagyná három pontos javaslatcsomagjukat. Szanyi Tibor úgy fogalmazott: a kormány több mint négyszáz napja semmit nem tett azokért, akiket a lakásuk elvesztése fenyeget, a havi törlesztőrészletek emelkedése pedig már nem csak a több százezer magánadóst veszélyezteti, hanem vállalkozásokat is.

Tájékoztatást vár a belügyminisztertől a prostitúció, a nő- és gyermekkereskedelem visszaszorítását célzó stratégiáról az LMP. Az ellenzéki párt nyílt levelében a többi között azt kérdezi Pintér Sándortól, hogy mi valósult meg eddig az emberkereskedelem ellen a 2008-2012 közötti időszakra megalkotott nemzeti stratégiából. Az ellenzéki párt a nyílt levélben arra hívja fel a figyelmet, hogy a prostitúció a világ legtöbb országában a szervezett bűnözés egyik legjövedelmezőbb üzletága.

Az Ipsos felmérése szerint a kormány és az ellenzék tevékenységével is elégedetlenek a választók a jelenlegi ciklus parlamenti munkájának első éve után. A közvéleménykutató július közepén készült kutatása alapján egy 100 fokú skálán a kormány munkája 31, az ellenzéké 26 pontot kapna. A Népszabadságban közölt elemzés szerint a felnőtt népesség alig egyharmada biztos pártválasztó: a Fidesznek 49, az MSZP-nek 27, a Jobbik-nak 17, míg az LMP-nek 6 százalékos a támogatottsága.

Lapinformáció szerint a norvég királyi palota és a kormányzó Munkáspárt székháza ellen is tervezett támadást a kettős merénylet gyanúsítottja. Egy oslói lap az ügyész nyilatkozatára hivatkozva közölt részleteket a merénylő kihallgatásáról, a norvég rendőrség ugyanakkor nem erősítette meg az információkat. Tegnapi jelentések szerint két pszichiáter dönti el, hogy büntetőjogilag felelősségre vonható-e a múlt pénteki, 76 halálos áldozatot követelő kettős merénylet gyanúsítottja.

Az Egyesült Államokban továbbra sincs megállapodás az adósságplafon emeléséről szóló törvénytervezetről. A republikánus többségű képviselőház elfogadta ugyan a javaslatot, de a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította azt. A republikánus terv egy 10 éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 millió dollárral emelné meg az adósságplafont. A megszorítások értéke elérné a 2 és fél ezer milliárd dollárt. Ha nem sikerül megállapodni augusztus 2-ig, akkor az állam fizetésképtelenné válhat.

Irak jelenleg veszélyesebb hely, mint egy évvel ezelőtt - írja a washingtoni kormányzatnak és a kongresszusnak benyújtott jelentésében az iraki újjáépítést felügyelő amerikai megbízott. Stuart Bowen emlékeztet arra: júniusban 15 amerikai katona halt meg Irakban, s így az elmúlt két évben ez volt a legvéresebb hónap az amerikai haderő számára.

Ukrajnában a legutóbbi jelentések szerint összesen 32 bányász halt meg két pénteki bányabalesetben az ország keleti részén. Luhanszk egyik tárnájában valószínűleg metánrobbanás történt, itt 24-en vesztették életüket, Donyeck megyében összedőlt egy emelőtorony, ott 8-an haltak meg, 3 ember után még kutatnak a mentőalakulatok.

Kettétört a guyanai nemzetközi repülőtéren a Caribbean Airlines New Yorkból érkező repülőgépe, amikor 140 utassal a fedélzetén landolás közben kicsúszott a leszállópályáról. Az eddigi információk többen súlyosan megsérültek, de mindenki túlélte a balesetet.

Holnap napközben is torlódás várható az M3-as autópályán Budapest és Mogyoród között a Formula-1-es Magyar Nagydíj miatt. Az eseményre több tízezer vendéget várnak a szervezők. A Hungaroring környékén folyamatosan járőröznek a rendőrök és a forgalmat is több ponton ők irányítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×