eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lezárta az egyeztetést a rendvédelmi szakszervezetekkel a Belügyminisztérium - a nap hírei

Lezárta a március óta tartó egyeztetést a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításáról, valamint a nyugdíjazás szabályozásáról a Belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a törvénytervezet előkészítéséhez figyelembe veszik az érdekképviseletek javaslatait. A rendvédelmi szakszervezetek többször is tüntettek a Parlament előtt a korkedvezményes nyugdíjrendszer tervezett átalakítása miatt, a Liga szakszervezetekkel közösen pedig az ország mintegy 40 pontján tartottak forgalomlassító demonstrációt.

Szijjártó: Matolcsynak nincs köze a benzinárhoz

A miniszterelnök szóvivője szerint az üzemanyagok árát világgazdasági tényezők befolyásolják, annak nincs köze a nemzetgazdasági miniszter döntéseihez. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy az MSZP korábban Matolcsy György távozását sürgette a benzin 400 forintos ára miatt. A szocialista Józsa István szerint az üzemanyagok áremelkedését főként az energetikai különadó okozza. Az ellenzéki politikus azt mondta: a benzinár több mint fele a jövedéki adó, amit a kormány csökkenthetne. Szijjártó Péter szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium eddig nem javasolta az adóterhek mérséklését.

Az ÁSZ a fejlesztési tervről

Az Állami Számvevőszék szerint Magyarország szinte teljesen fel tudta használni az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretét. Az ÁSZ közleménye szerint 2004 és 2006 között csaknem 700 milliárd forint állt rendelkezésre az uniós strukturális alapokból, de ez mintegy 35 milliárd forintos hazai költségvetési többletkiadással járt.

Kormányának tagjaival egyeztet Orbán Viktor

Valamennyi miniszterrel egyeztet nyáron a kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője azt mondta: Orbán Viktor az új alaptörvényről, a Széll Kálmán-tervről és az ország megújításával összefüggő feladatokról tárgyal a tárcavezetőkkel.

Budai Gyula nem vizsgálódik Hevesben

Nem vizsgálja a Heves megyei pénzelosztást az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula az InfoRádióban azt mondta: nincs hatásköre a vizsgálathoz, hiszen a települési és megyei önkormányzatokkal kapcsolatban csupán előkészítési és véleményezési jogkörrel járhat el. A kormánybiztos szerint az LMP-nek ezzel tisztában kellene lennie, hiszen korábban is fordultak már hozzá hasonló ügyekben. A beadványt Budai Gyula az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbítani fogja az Állami Számvevőszéknek. Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András kedden kérte a vizsgálatot egy hangfelvétel alapján. Ezen Balázs József fideszes politikus, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja a jelenlegi gyöngyöspatai jobbikos polgármesternek, Juhász Oszkárnak még a megválasztása előtt azt mondta: a térségben az ő jóváhagyásával osztják el a forrásokat. A polgármester feljelentést tett, Balázs József viszont azt állítja, hogy ő nem fenyegetett.

TÁRKI: nő a különbség a Fidesz és az MSZP között

A TÁRKI felmérése szerint júliusban tovább nőtt a Fidesz és az MSZP szavazótábora közötti különbség. A közvélemény-kutató adatai szerint a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 53 százalék, ami nem változott júniushoz viszonyítva. Ugyanebben a körben az MSZP-re 20 százalék adná a voksát, ami négy százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban; míg a Jobbikra 15, az LMP-re 10 százalék szavazna. A teljes lakosság körében a Fideszre 30, az MSZP-re 11, a Jobbikra kilenc, míg az LMP-re öt százalék voksolna. A Tárki ezer ember megkérdezésével készítette a felmérést.

Schmitt a Világjátékok rendezése mellett

Támogatja a 2017-es Világjátékok, azaz az olimpián kívüli sportágak csúcseseményének megrendezésére vonatkozó magyar pályázatot az államfő. Schmitt Pál azután beszélt erről, hogy a Sándor-palotában fogadta a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének szemlebizottságát.

A zajos fesztiválok ellen


Szigorúbb fellépést sürget a túlzott mértékű zajjal járó köztéri rendezvények ellen a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor állásfoglalásában úgy fogalmazott: nem engedhető meg, hogy a gyakran éjszaka is tartó fesztiválok zaja sértse az egészséges környezethez való jogot.

Aggódik az egészségügyért az MSZP

Az MSZP szerint a Fidesz beismerte, hogy tönkretette az egészségügyi ellátórendszert. A Fővárosi Közgyűlés Egészségpolitikai és szociális bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: a kormánynak nincs határozott elképzelése az ágazat fejlesztéséről, a szakdolgozók számát pedig nem növelni, hanem csökkenteni akarja. Havas Szófia úgy fogalmazott: a jövő évre tervezett 96 milliárd forintos forráskivonás miatt az ágazatban a gyógyítás minősége romlani, a várólisták pedig növekedni fognak.

Befejeződhet az aratás

Az időjárástól függően már a jövő héten befejeződhet a búza aratása Magyarországon - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József elmondta: a gazdák 85-90 százalékban végeztek a betakarítással.

Lezárják az alsó rakpartot a Margit hídnál

Korrózióvédelmi munkák miatt csütörtöktől egy-egy hétre lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot a Margit hídnál. A festés a budai oldalon kezdődik, majd augusztus 6-tól a pesti oldalon folytatódik, így az alsó rakpartot jövő szombattól ott zárják le egy hétre. A munkák alatt az autósok zavartalanul használhatják a Margit hídi hídfőknél lévő le- és felhajtókat, valamint a felső rakpartokat.

Csak a családi vagyonnal foglalkozik Soros György

Végleg bezárja a világ legsikeresebb befektetési alapját a magyar származású Soros György. A milliárdos az aktív befektetési tevékenységtől már korábban visszavonult, most viszont úgy döntött, hogy a Quantum Fund külső befektetőit kifizetik, és ezentúl csak a család vagyonát kezelik. Az alap 40 éven keresztül nagyjából 20 százalékos évi átlaghozamot produkált.

Rontotta a görög besorolást a Standard & Poor's

Tovább rontotta Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-kockázati besorolásait a Standard & Poor's. A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja az eddigi "CCC"-ről két fokozattal "CC"-re módosította a hosszú futamú görög szuverén adósság osztályzatát. Ezzel jelenleg az euróövezeti tag Görögországé a leggyengébb államadósi besorolás az egész világon.

Békét kötni Washingtonnal Észak-Korea

Észak-Korea felszólította az Egyesült Államokat, hogy kössenek békeszerződést az 1950 és 53 közötti, fegyverszünettel zárult koreai háború hivatalos befejezésére. Phenjan ezt szánná a félsziget atomfegyver-mentesítése felé vezető első lépésnek. A hivatalos észak-koreai hírügynökség beszámolója szerint egy békeszerződés intézményes garanciát jelentene a kétoldalú bizalmatlanság eloszlatására.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×