eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Véget ért a szavazás a Fidesz kongresszusán

Véget ért a szavazás a párt elnökéről, alelnökeiről és az adminisztratív testületek tagjairól a Fidesz kongresszusán. Megkezdődött a voksok összesítése, az eredményt várhatóan 14 óra után hirdetik ki.

Megkezdődött a tisztújítás vasárnap kora délután a Fidesz XXIV. kongresszusán. Orbán Viktor pártelnöknek, valamint a négy alelnöknek, Kósa Lajosnak, Pelczné Gáll Ildikónak, Pokorni Zoltánnak és Varga Mihálynak nincs kihívója.

Deutsch Tamás levezető elnök tájékoztatása szerint a szavazás kezdetéig 1.533 küldött regisztrált. Ezt megelőzően a kongresszus egyhangúlag elfogadta a párttestületek beszámolóit.

Felállva, üdvrivalgással és tapssal fogadták a küldöttek Orbán Viktor miniszterelnököt a kongresszuson a budapesti Millenáris Parkban.

A Fidesz felkészült arra, hogy új irányt jelöljön ki az országnak - mondta megnyitó beszédében Láng Zsolt II. kerületi polgármester. A kongresszuson 1824 küldött vesz részt, a tanácskozás határozatképes - állapította meg az erről szóló szavazás után Nagy Gábor Tamás, a párt mandátumvizsgáló bizottságának elnöke.

A küldöttgyűlés egyik levezető elnöke Gál Kinga, a Néppárt európai parlamenti képviselője. A másik frakciótársa, Szájer József lett volna, de ő megbetegedett, ezért Deutsch Tamás ugrott be a helyére. Õ olvasta fel Horst Seehofer bajor miniszterelnök üdvözlő sorait, majd Gál Kinga előterjesztésére a kongresszus megszavazta a napirendet.

A Fidesz elnököt választ; az egyedüli jelölt Orbán Viktor. Döntenek az alelnöki posztokról is, de ezeken sem várható változás: Pelczné Gáll Ildikó, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Varga Mihály újrázhat.

Kövér a tempóból nem venne vissza

A kormányzás első fél éve azzal telt, hogy megakadályozzuk az ország összeomlását - mondta a kongresszuson Kövér László házelnök. A Fidesz országos választmányának vezetője az eddig megalkotott jogszabályok közül kiemelte "a rendszerváltás korszakát lezáró" új alaptörvényt. A tempóból nem venne vissza, de kiszámíthatóbb, óvatosabb és alázatos munkára kérte politikustársait.

Tapsot kapott azért a kijelentéséért, hogy ha ma lennének a választások, akkor a Fidesz a közvélemény-kutatások szerint újra kétharmados szavazattöbbséget kapna. Bár ebben benne van az alternatíva hiánya is - jegyezte meg Kövér László. A szocialistákat az elmúlt nyolc év elhibázott kormányzati intézkedéseiért ostorozta, az LMP-nek pedig felrótta, hogy az ökopárt nem tudja: a Fidesz vagy az MSZP ellenzéke legyen-e. A Jobbiknak is azt kívánta, hogy az találja meg a politikai identitását, és döntse el: a kormány vagy az egész demokratikus rendszer ellen lép fel.

Kósa: Nem szabad elkényelmesedni


Fidesznek 1188 alapszervezetben összesen 40.320 tagja van - közölte Kósa Lajos. A párt alelnöke az elnökség beszámolóját ismertette a kongresszuson.

Más szónokokhoz hasonlóan ő is a szocialistákra tett pikírt megjegyzéseket. "A Fidesz kormányoz, a szocik meg viszik a politikai show-t" - mondta egyebek mellett. A Jobbikot olyan "szubkulturális erőnek" nevezte, amely még "nagyon sokáig nem szólhat bele a választások végkimenetelébe". Figyelmeztette azonban a tagságot, hogy az ellenzék gyenge teljesítményéből fakadó "kegyelmi állapot" nem tart örökké, ezért nem szabad elkényelmesedni, és meg kell őrizni a kormányzat hitelességét.

Lázár alázatot kért

Lázár János a Fidesz parlamenti képviselőinek teljesítményét méltatta. A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy politikustársai "öttusát hajtották végre" az elmúlt egy esztendőben.

Becsületbeli ügynek nevezte az új kormány első, mások által szimbolikusnak nevezett döntéseit; például a kettős állampolgárság biztosítását a határon túli magyaroknak, valamint az új alaptörvény megalkotását. Az elkövetkezendő időszakról szólva kijelentette: "nem kérünk bocsánatot az első év sodró lendületéért, nem ígérünk érdeksérelmek nélküli törvényalkotást és nem ígérünk ütemváltást." Arra biztatta a küldötteket, hogy ne foglalkozzanak az ellenzék elvárásaival, de Kósa Lajoshoz hasonlóan ő is alázatot kért a kormánypárti politikusoktól és megértését fejezte ki a kormányzati intézkedések ellen tüntető "átmeneti vesztesek" iránt.

"Nincs lassítás, nincs megállás, tartani és gyorsítani kell az első év tempóját" az oktatás, az egészségügy és az önkormányzati rendszer átalakításában is - tette hozzá a frakcióvezető, többször hangsúlyozva: mennyire fontos, hogy a Fidesz élni tudjon a "kétharmados felhatalmazással".

Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke a magyar kormány és a határon túli magyar politikai szervezetek együttműködését méltatta.

Kósa Ádám a Fidesz Európai Parlamentbe delegált képviselőinek munkájáról számolt be. A politikus siket, ezért hozzászólását jeltolmács fordította a küldötteknek, akik a siketek által alkalmazott módon - kézfejük rázásával - "tapsolták" meg a szónokot.

Ezt követően a kongresszus vita és ellenszavazat nélkül elfogadta a testületek beszámolóit.Harrach: a KDNP szövetségben gondolkodik

A Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője - aki tagsággal rendelkezik a Fideszben is - azt mondta a kongresszuson, hogy a KDNP világnézeti pártként hitelességet ad a sokszínű néppártként működő Fidesszel kötött szövetségnek.

"Ellenfeleinknek azt üzenjük: ne reménykedjenek, hogy szembe tudnak bennünket állítani a Fidesszel" - fogalmazott Harrach Péter.

New York állam volt kormányzója, George Pataki videóüzenetben köszöntötte a kongresszus résztvevőit, Jyrki Katainen finn miniszterelnök üdvözlő sorait pedig az egyik levezető elnök, Gál Kinga olvasta fel.

Navracsics: Jó úton haladunk

Jó úton haladunk - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kongresszuson. A közigazgatási és igazságügyi tárcát vezető politikus arra kérte a küldötteket, hogy az esetleges érdeksérelmek dacára se veszítsék el a hitüket abban, hogy "a jövő Magyarországra a polgári Magyarország" és "elindultuk kifelé a válságból".

Nem fogunk visszaélni az önök bizalmával - tette hozzá Navracsics Tibor, köszönetet mondva a küldötteknek a Fidesz választási és kormányzati sikereiért.

Varga: Még sok a dolgunk

Varga Mihály nagy tapsot kapott azért a kijelentéséért, hogy "Bajnainak, Veresnek, Draskovicsnak felelnie kell azért, ami az elmúlt években ezzel az országgal történt".

A Fidesz alelnöke azt mondta: azért vetettek ki különadót a külföldi tulajdonban lévő bankokra és az energetikai vállalatokra, mert az emberek, illetve a hazai kis- és középvállalkozások "már nem tudnak elviselni több terhet". Mint ahogyan minden felszólaló, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is igyekezett visszafogni az ünneplést; elkerültünk a szakadék széléről, de még sok a dolgunk - figyelmeztette a küldötteket.

Pelczné: Még több munka

"A siker ára még több munka és még több szolgálat" - ezt már Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke mondta. A néppárti EP-képviselő egyebek mellett a "nőpolitikáról" beszélt, hangsúlyozva: örömmel tölti el, hogy a magyar társadalom még mindig gyermek- és családcentrikus, és ezt az értéket az új alaptörvény is védelmébe veszi. Kívánom, hogy sok ilyen "unalmas" kongresszusunk legyen még - tette hozzá.

Mértéktartásra int Pokorni


Pokorni Zoltán szerint az elkövetkező években a legfontosabb belső parancsnak számukra a mértéktartásnak kell lennie. A Fidesz alelnöke a kongresszuson azt mondta, a legnagyobb veszélyt saját maguk jelentik, ha azt hiszik, mindenkinél okosabbak, és mindent jobban tudnak.

"Ma egyetlen dolog veszélyes ránk, ha nem tartunk mértéket", minket nem a történelem fog igazolni, három év múlva a választók visszaigazolása kell - fogalmazott a politikus.

Gyakorlatilag nincs semmi, ami korlátozna - mondta Pokorni Zoltán, utalva a kétharmados többségre, hozzátéve: amit ma kitalálunk az holnap törvényjavaslat, holnapután mindenkire kötelező viselkedési norma. Haladunk előre, sikeresek vagyunk, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elhinni, hogy mindenhez értünk. Szó sincs róla - fogalmazott, majd egy szóval úgy foglalta össze üzenetét: mértéktartás.

Nagyon nehéz egy év áll mögöttünk, de ugyanakkor büszkék is lehetünk rá - összegzett a kormánypárti politikus.

A Fidesz alelnöke az okokat és a konfliktusok magyarázatát abban látta, hogy hatalmas, néhol túlzott volt a várakozás, a csodavárás. Másodsorban említette, hogy gyakorlatilag működésképtelen, finanszírozhatatlan országot vettek át egy éve. Első feladat a fizetőképesség fenntartása, a tűzoltás volt. A harmadik ok a közügyek, a politika kriminalizálódása volt, negyedik pedig, hogy egész Európa is talán legnehezebb gazdasági válságát éli át.

Ötödikként említette, hogy az uniós elnökség rengeteg energiát vitt el, és utolsóként jelölte meg az ellenzék kritikáját.

Miközben büszkék lehetünk erre az egy évre, azt is érezni lehet, hogy túl sok mindenbe vágunk bele. Felidézve az első Orbán-kormány időszakát úgy fogalmazott, "az első évnél szokott sajogni a combunk", ez így volt tíz éve is, nem látni még, hogy számos változtatás, új program, koncepció, terv mivé áll össze.

Most még a konfliktusokat látjuk, az eredményeket nem - jegyezte meg Pokorni Zoltán, hozzátéve: össze fog állni. "Magyarország átépítése macerás" - fogalmazott a Fidesz alelnöke, aki szerint sok érzékenységet sért, de el kell végezni az átalakításokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×