eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Átadta az uniós elnöki tisztséget Orbán Viktor a lengyel kormányfőnek - a nap hírei

Átadta az európai uniós elnökséget Magyarország Lengyelországnak. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a kabinet teljesítette június végéig tett vállalásait. Már holnap tárgyalnak az uniós pénzügyminiszterek az újabb görög hitelről. A nap legfontosabb hírei július 1-jén.

Átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót a lengyel fővárosban Orbán Viktor miniszterelnök Donald Tusk lengyel kormányfőnek. A Varsóban rendezett közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: az elmúlt félév legfontosabb eredménye a romastratégia elfogadása, a gazdasági kormányzás előkészítése, valamint az uniós csatlakozási tárgyalások lezárása Horvátországgal. Donald Tusk gratulált a magyar elnökség sikeréhez, amellyel - mint fogalmazott - Magyarország elégedett lehet.

Minden június végén lejáró vállalását teljesítette a kabinet - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán a kormányszóvivői tájékoztatón ezek között említette egyebek mellett a gyógyszerfinanszírozás és a táppénz rendszerének átalakítását, a lakosság rezsiköltségeinek befagyasztását, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentését is. A Nagy Anna kormányszóvivőt ideiglenesen helyettesítő államtitkár szólt arról is, hogy a kabinet hétfőn tárgyal a szakszervezetekkel a korengedményes nyugdíj átalakításáról. Hangsúlyozta: a kormány egy olyan fenntartható rendszert szeretne létrehozni, amelyben tisztázzák, hogy mi tekinthető nyugdíjnak, és mi szociális, vagy más típusú ellátásnak.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a korábban vártnál elhúzódóbb folyamat lesz a gazdasági válságból való kilábalás. Simor András a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének budapesti csúcstalálkozóján azt mondta: a jegybank a bruttó hazai termék lassabb növekedésével számol, elsősorban a kevésbé dinamikus külső kereslet miatt, valamint azért, mert a fiskális intézkedések várhatóan visszafogják a belföldi keresletet. Az MNB elnöke úgy vélte: a beruházások növekedésével csak jövőre lehet számolni, a munkanélküliség pedig 2012-ben is 10 százalék felett várható.

Közmunka mintaprogram indul Gyöngyöspatán a Belügyminisztérium irányításával. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter májusban az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában jelentette be, hogy július elsejével a belügyminiszter irányítása alatt új közmunkaalapot hoznak létre. A közmunkaprogramot és a közmunkaalap forrásainak felhasználását Papp Károly helyettes belügyi államtitkár irányítja.

A Demokratikus Koalíció Platform szerint érvényes és eredményes volt a Magyar Szocialista Párton belüli szavazás. Közleményükben azt írják: a 9200 voksoló mintegy négyötöde változást akar a pártban. A június 22-e és 28-a között megrendezett voksoláson az MSZP tagjai egyebek mellett arról határozhattak, hogy közvetlenül válasszák-e a párt elnökét és a megyei elnököket.

Házkutatást tartottak a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterénél a hatóságok. A HírTV értesülése szerint Szilvásy György ellen Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal házi őrizetbe helyezett volt főigazgatója tett terhelő vallomást a katonai ügyészségen. Molnár Lajos, a nyugállományú vezérőrnagy védője az InfoRádióban elmondta: Galambos Lajost korábban házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Hozzátette: az előzetes letartóztatásra vonatkozó ügyészségi indítványt a bíróság elutasította, mert a gyanút nem találta megalapozottnak. Az ügyvéd elmondta: védencénél eredetileg vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt tartottak házkutatást, de néhány órával később már kémkedéssel gyanúsították meg a polgári elhárítás volt vezetőjét. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnöke az InfoRádióban közölte: a testület is foglalkozik az üggyel. Gulyás Gergely hozzátette: a jövő héten döntenek arról, hogy a bizottságot még a nyáron összehívják-e.

Szombaton kezdődik a HÉV aluljáró felújítása a Margit híd budai hídfőjénél. Az érintett szakaszon a hónap végéig egyik irányban sem állnak meg a szerelvények, az utasokat autóbuszok viszik majd.

Az eredetileg vasárnapra tervezett személyes találkozó helyett már szombaton, videokonferencián tanácskoznak az euróövezet pénzügyminiszterei Görögországról. A miniszterek arról döntenek, hogy Athén megkaphatja-e a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag következő, 12 milliárd eurós részletét. A görög parlament szerdán megszavazta a kormány megszorító csomagjának végrehajtásáról szóló törvényt. A 28,4 milliárd eurós takarékossági csomag elfogadása volt a feltétele a nemzetközi hitel újabb részletének.

Megkezdődött a nemzetközi filmfesztivál a csehországi Karlovy Varyban. A zsűri elnöke Szabó István Oscar-díjas rendező. Az egyik legjelentősebb európai mustrán mintegy 200 alkotást vetítenek, közülük több mint 60-at a nyugat-csehországi seregszemlén láthat először a közönség.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×