eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Csiba: Az egészségügyet a betegek türelme tartja fenn

A Semmelweis-terv alapos munka, de hibája, hogy az összeállításában elméleti szakemberek, főként a Semmelweis Egyetem munkatársai vettek részt, így egyfajta nézőpontot tükröz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Csiba Gábor beszélt arról is, hogy az egészségügyi ellátórendszert a várólistás betegek türelme, a dolgozók alacsony bére és a beszállítók megértése tarja fent.

Nagyon átfogó és alapos munka a Semmelweis-terv, amelynek minden sorával egyetértek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, aki azonban hozzátette: vannak a koncepciónak hibái is.

Csiba Gábor szerint egy-két ötletet megfogadhatott volna a kormány, például a gyógyszer-finanszírozással kapcsolatban, mert akkor jobban érvényesülne az elv, hogy kevesebb támogatásból ugyan, de mindenki megkapná a gyógyszerét, és nem jelentene terhet a lakosságnak.

Az elnök hibának rója fel azt is, hogy a koncepciót összeállítók és a benne résztvevő szakértők többsége elméleti szakember, ráadásul a budapesti Semmelweis Egyetemhez kötődnek. Ez egy szemüvegen való kitekintést jelent - fogalmazott Csiba Gábor.

Ha szélesebb körből merítettek volna szakértőket, és több gyakorlati ember vett volna részt a koncepció kidolgozásában, akkor egy olyan anyag készült volna el, amely nagyobb elfogadottságot hozott volna magával - emelte ki.

Negyven milliárd forint, vagyis egyhavi finanszírozási összeg hiányzik a kórházak életéből, ebből pedig az következik, hogy az intézményeknél folyamatos az eladósodottság. Márpedig nem lehet reformot végrehajtani úgy, hogy legalább ezt az összeget nem teszik vissza a rendszerbe, mert pénz kell az átalakításhoz - mondta Csiba Gábor.

Úgy véli, az ellátórendszert a dolgozók bére, a várólistás betegek türelme és a beszállítók megértése tartja fenn.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×