eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyalt a kormányfő Oslóban - a nap hírei

A norvég-magyar gazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Oslóban a miniszterelnök. Az infokommunikációs ügyeket már átadta a soron következő lengyel elnökség képviselőjének Magyarország. Elsőfokú hőségriasztást és UVB riadót adott ki csütörtökre az ÁNTSZ. A nap legfontosabb hírei június 22-én.

A norvég-magyar telekommunikációs, katonai és energiaipari együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Oslóban a miniszterelnök. Orbán Viktor a megbeszélésen tájékoztatta a magyar uniós elnökség eredményeiről a norvég kormányfőt. Jens Stoltenberg gratulált az elért eredményekhez: példaként Horvátország uniós csatlakozási folyamatát, az európai romastratégia megalkotását, valamint a gazdasági kormányzás irányába tett lépéseket említette.

Sikeresnek ítélték a magyar uniós elnökséget a brüsszeli intézmények az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Győri Enikő európai uniós ügyi államtitkár úgy vélte: a siker egyik titka, hogy a kormány nem presztízskérdésként kezelte az uniós elnökséget, hanem a feladatokra koncentrált.

Az infokommunikációs ügyeket már átadta a soron következő lengyel elnökség képviselőjének Magyarország. Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a magyar elnökség az unió frekvenciastratégiája ügyében megegyezés közeli feltételeket teremtett.

Magyarország számára fontosabb Horvátország uniós csatlakozása, mint az, hogy mi történik a Mollal - mondta a miniszterelnökséget vezető államtitkár. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: bízik abban, hogy ha Zágráb az európai közösség tagja lesz, akkor ebben az ügyben is európai szintű megoldásra törekszik. A Mol kedden visszautasította a horvátországi INA privatizációjával összefüggésben Hernádi Zsolt vezérigazgatót ért sajtóhíreket.

A belügyminiszter szerint a munkaerőpiacra visszatérés elősegítése, ösztönzése a célja a közfoglalkoztatásról szóló jogszabály és a kapcsolódó egyéb törvények módosítására vonatkozó javaslatnak. Pintér Sándor az előterjesztés általános vitájában azt mondta: egyszerűsíteni kívánják a segélyezés rendszerét is. A Jobbik szerint különbséget kell tenni a munkanélküliek között.

Szeptemberben elindul a nemzeti regiszter - jelentette be a Parlamentben a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt közölte: a regisztert a közigazgatási és igazságügyi tárca koordinálja majd.

Júliusban újabb pályázati források nyílnak meg a környezetterhelést csökkentő technológiák, valamint családi házak energetikai fejlesztésére. 9 milliárd forintra a környezetterhelést csökkentő beruházást megvalósító vállalkozások pályázhatnak majd, csaknem 4 és fél milliárdból pedig a családi házak energetikai fejlesztését támogatják.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a mostani alapkamatszint huzamosabb fenntartása mellett érhető el a 3 százalékos inflációs cél 2012 végére. Virág Barnabás, a jegybank inflációs jelentését készítő csoportjának vezetője azt mondta: a külső környezet alapján magas költségsokkokra, így magas nyersanyagárakra kell számítani, ezek rövidtávon az inflációra is hathatnak.

Több fejlesztésről határozott szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A testület elfogadta az új taxidroszt-rendeletet. 460 millió forint többletforrást kap a Főkert Nonprofit Zrt., újraindul a közösségi kerékpáros közlekedés projektje és ökojátszótér épülhet a Margitszigeten. A képviselők határoztak arról, hogy 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap működési költségekre a budapesti Heim Pál Gyermekkórház, továbbá megvizsgálják a Szent Margit Kórház önállósítását és 479 álláshelyet megszüntetnek az oktatásban. A Közgyűlés döntött arról is, hogy hat, 100 százalékos fővárosi tulajdonú céget apportálnak a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-be, októbertől megalakulhat a BKK Közút Zrt. és új zászlója lesz Budapestnek.

Sikeresnek tartja a kötelező kamarai tagság visszaállításának folyamatát az egészségügyben a területért felelős államtitkár. Szócska Miklós azután beszélt erről, hogy a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetőségével egyeztetett.

A miskolci demonstráció után újabb tüntetéseket szervez az MSZP elsősorban hátrányos helyzetű városokba. Szanyi Tibor az elnökség ülése után azt mondta: a legnagyobb felháborodást a munkahelyek megszűnése és a közmunkaprogram "szétverése" váltotta ki.

100 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone-ra egy tavaly nyári sms-játék miatt. A vizsgálók szerint a társaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adott a játék tartalmáról, a részvétel költségéről és a nyerési esélyekről is.

Elsőfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre több régióban Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A figyelmeztetés szerint a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön jellemzően 26 Celsius-fok körüli középhőmérséklet várható. Csütörtökön is nagyon erős, 8,1-es UVB sugárzás várható, emiatt délelőtt 11 és délután 3 óra között nem ajánlatos a tűző napra menni.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×