eur:
400.27
usd:
366.86
bux:
74729.51
2024. október 15. kedd Teréz

Imaszoba a gödöllői kastélyban - az uniós elnökség különlegességei

Logisztikai szempontból sikeres volt a soros magyar elnökség - vont mérleget Robák Ferenc operatív ügyekért felelős kormánybiztos 14 nappal a magyar félév vége előtt.

261 hivatalos magyarországi esemény, 17 informális miniszteri találkozó, több tízezer vendég, 24 ezer palack bor, több mint 10 ezer ajándék. Néhány szám a soros magyar elnökség félévéből. Robák Ferenc operatív ügyekért felelős kormánybiztos értékelésében elmondta: takarékosságra és magas színvonalra törekedtek.

Kifejtette: tavaly 6,9 milliárdot költöttek, idén pedig - úgy fogalmazott - benne maradtak az előirányzott 15,5 milliárd forintos keretben. Hozzátette: a takarékosság jegyében állami helyszíneket választottak, és az állami kapacitásokat használták ki, például őrző-védő cégek helyett a rendőrség biztosította a rendezvényeket.

Az elnökség által kiválasztott szállodák forgalma tavalyhoz képest 15 százalékkal nőtt - árulta el a kormánybiztos.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva Robák Ferenc kifejtette: régóta protokollal foglalkozik, igazán nem lepődött meg a kéréseken, de a tolmácsolás sok problémát okozott.

A speciális feladatok között említette továbbá, hogy az Ázsia-Európa Találkozóra imaszobát kellett kialakítani a gödöllői kastélyban a muzulmán delegációk számára, egy alkalommal pedig egy nagyjából ötvenfős mozgáskorlátozott csoportot kellett elszállásolni, amihez nagyon sok szállodát kellett előzetesen felhívni.

Robák Ferenc elmondta, hogy júliustól a soros lengyel elnökség is magyar borokat fog felszolgálni a delegációknak, és ugyanazt a gépkocsiflottát fogják használni, mint ami Magyarországon is szállította a vendégeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Robert C. Castel: Izrael stratégiát válthat, a Hamász emberi pajzsként használja a civileket

Az izraeli hadsereg kezdi megvalósítani az úgynevezett „tábornokok tervét” a Gázai övezetben, tehát megpróbálja elválasztani a terroristákat a civilektől, hogy a lakosok minél előbb biztonságos helyre kerüljenek – mondta az InfoRádióban az izraeli védelmi erők százados veteránja. Arról is beszélt, hogy ha állandósulnak a Hezbollah drón- és rakétacsapásai, még inkább át fognak tevődni a harcok Libanon északi részére.

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz megállapodás Kína és az EU között, az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedésről, az infláció és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×