eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Egyre gyakoribb a cukorbetegség a gyerekeknél

Egyre több a 14 évesnél fiatalabb cukorbeteg, tavaly több mint háromszáz új beteget regisztráltak Magyarországon. A szakorvosok szerint a cukorbaj lehet a 21. század járványa. Ennek oka a gyermekkori rossz táplálkozás, a kevés mozgás és az elhízás - mondta az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika diabétesz osztályának vezetője.

A diabéteszes gyerekek 90 százalékánál az 1-es típusú cukorbetegség fordul elő, ami egy életre szóló inzulinkezeléssel jár - mondta el az InfoRádiónak az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika diabétesz osztályának vezetője. Körner Anna közölte: a 14 éven alattiak körében 2500-2800 betegről tudnak.

Az 1-es típusú cukorbetegség pontos oka nem teljesen ismert, örökletes hajlam is szerepet játszik, de a diabétesz kialakulása nem függ össze a helytelen életmóddal - fejtette ki az osztályvezető. Körner Anna kiemelte: a 2-es típusú diabétesz kialakulás hátterében egyértelműen a helytelen étkezési szokások, az elhízás és a mozgásszegény életmód áll.

Riasztó, hogy emelkedik a diabéteszes gyerekek száma, különösen az 5 év alattiak körében - hangsúlyozta. A szakértő szerint a 2-es cukorbetegség esetében járványszerű előfordulásról szoktak beszélni, mert olyan ütemű a betegek számának világszerte.

A gyerekek 15-18 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ez pedig ahhoz vezet, hogy a 2-es típusú diabétesz egyre fiatalabb korban alakul ki - figyelmeztetett Körner Anna.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×