eur:
385.91
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

"Pünkösd a tiszta, kijózanító beszéd ideje" - a nap legfontosabb hírei

Országszerte ünnepi misékkel, istentiszteletekkel köszöntötték pünkösd vasárnapját.

Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi bazilikában arra buzdította a híveket, hogy bátran vallják meg hitüket. Az esztergom-budapesti érsek azt mondta: a legnagyobb bátorság ahhoz kell, hogy az ember szakítson rossz szokásaival. Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Nagytemplomban arról beszélt, hogy pünkösd a tiszta, kijózanító beszéd ideje. Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Deák téri evangélikus templomban pedig a kölcsönös megértés ünnepének nevezte Pünkösdöt.

Életének 92. évében elhunyt Szöllősy Irén Jászai-díjas bábművész. Pályáját 1946-ban kezdte a Nemzeti Színházban, majd 3 évvel később az Állami Bábszínház társulatához szerződött. Számtalan színházi előadás és televíziós mese fűződik a nevéhez, a többi között Bálint Ágnes mesesorozata, a Futrinka utca, amelyen generációk nőttek fel, és amelyben bábjátékával és hangjával Cicamicát keltette életre. Szöllősy Irén munkásságát számos díjjal ismerték el.

Chicagóban több mint 30-an tették le a magyar állampolgársági esküt, hétfőn pedig egy hasonló létszámú csoport tesz fogadalmat a washingtoni magyar nagykövetségen. A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása után az amerikai kontinensen az első ilyen eskütételt április 10-én Torontóban tartották, az Egyesült Államokban pedig április 13-án történt az első csoportos ceremónia. A következő hónapokban Miamiban és Kaliforniában is lesz hasonló szertartást.

Németországban az elmúlt 48 órában csökkent a hasmenéses megbetegedések száma, de a halálos áldozatok száma 35-re emelkedett. Hétszázan válságos állapotban vannak, száz embernek veseátültetésre van szüksége. A német hatóságok a hét végén bebizonyították, hogy a járványt okozó, különösen agresszív kólibaktériumot egy alsó-szászországi biokertészetből származó növényi csíra terjesztette, de azt továbbra sem tudni, hogy AZ miként fertőződött meg.

Csehországban csütörtökre halasztották a szakszervezetek az országos közlekedési sztrájkot. Az eredetileg holnapra tervezett tiltakozó akciót a prágai városi bíróság törvényellenesnek minősítette, mert a sztrájkot nem jelentették be 3 munkanappal a megtartása előtt. A sztrájkkal a kormány megszorító politikája, a közszférában dolgozók 10 százalékos bércsökkentése, a nyugdíjkorhatár emelése és az állami nyugdíjak csökkentése ellen tiltakoznak Csehországban.

Madridban véget ért a fiatalok május 15-én kezdődött demonstrációja. A tiltakozók a választási törvény módosítását, emellett a politikai és gazdasági intézmények átláthatóságát, valamint a civil társadalom szerepének erősítését követelték.

Az izraeli központi bank elnöke is jelölteti magát a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztjára. Stanley Fischer, aki 2005. óta vezeti a Bank of Israelt, korábban a világbanknál és a Citigroupnál is vezető pozíciókat töltött be.

Szíriában harckocsikkal vonult be a török határtól nem messze fekvő Dzsiszr-el-Sugúr városába a hadsereg. A 200 páncélozott harcjármű helikopterek támogatásával, és aknavetőkkel lövi a stratégiai jelentőségű települést. Sokan Törökországba próbálnak menekülni. Szíriában hónapok óta tömeges megmozdulásokon követelik Bassár el-Aszad elnök távozását.

Líbiában nehéztüzérséggel lövik Zenten várost és környékét a kormányerők. A Tripolitól délnyugatra fekvő területért elkeseredett harcok folynak a felkelők és Moammer Kadhafi hívei között. A támadásnak eddig öt halottja van, és jelentősek az anyagi károk.

Egyiptomban letartóztattak egy feltételezett izraeli kémet. Azzal vádolják, hogy megpróbálta befolyásolni a tüntetőket a Hoszni Mubarak elnök elleni népfelkelés idején.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×