eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Orbán: A foglalkoztatottság növelése a fő feladat - a nap hírei

Ismét a foglalkoztatottság növelését nevezte a következő évek legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Aláírták a Nabucco földgázvezetéket támogató megállapodásokat Törökországban. A magyarországi abortuszellenes kampány visszavonására szólított fel az unió igazságügyi biztosa. A nap legfontosabb hírei június 8-án.

A foglalkoztatottság növelését nevezte a következő évek legfontosabb feladatának a miniszterelnök. Orbán Viktor a Világgazdasági Fórum bécsi regionális tanácskozásán hangsúlyozta: tíz év alatt legkevesebb tíz százalékkal kell növelni Magyarországon a foglalkoztatási rátát. A kormányfő hangsúlyozta: ehhez nem csak a munkaerő-piac reformjára, hanem a gazdaság átstrukturálására is szükség van. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország továbbra is érdekelt abban, hogy Európában adóverseny legyen és az alacsony adók révén elérhető előny a magyar gazdasági növekedés egyik nagyon fontos eszköze lesz a következő években.

Aláírták a Nabucco földgázvezeték projektet támogató megállapodásokat Törökországban. A Magyarországot képviselő Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az InfoRádióban áttörésnek nevezte a dokumentum jóváhagyását. A magyar tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a megállapodás jelentős előrelépés a gázvezeték építésének előkészítésében, miután ez volt a feltétele a végleges beruházási döntésnek és a finanszírozás megteremtésének. A dokumentumokat az öt tranzitország - Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország - felelős miniszterei és a Nabucco cég vezetői látták el kézjegyükkel.

Megvannak a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeit a Fidesz. A kormánypárt tájékoztatása szerint Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár és Szalay Péter jogász kerülhet a testületbe. Az ötödik új alkotmánybíró Dienes-Oehm Egon, a KDNP jelöltje lehet. A Népszabadság úgy tudja, hogy Paczolay Péter maradhat az Alkotmánybíróság elnöke. Az Országgyűlés hétfői döntése szerint szeptember elsejétől a jelenlegi 11 helyett 15 tagja lesz az Alkotmánybíróságnak.

A korábbi tervekkel ellentétben nem tárgyalt Franciaországban a másodfokú bíróság az Alstom és a BKV ügyében. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eljárás mikor folytatódik. Az InfoRádió úgy értesült: június 17-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Szentpétervárott találkozik az Alstom vezetőivel és Tarlós István főpolgármester pedig június 21-én Budapesten tárgyal a metrókocsik ügyében a francia cég vezetőivel. A találkozót korábban a főpolgármester kezdeményezte. Tarlós István azt mondta: azért hívta Budapestre a metrókocsikat gyártó francia cég vezetőjét, hogy egy utolsó esélyt adjon a megegyezésre.

Az unió igazságügyi biztosa szerint nincs összhangban az Európai Unió érintett programjának szabályaival az abból támogatott magyarországi abortuszellenes kampány. Viviane Reding Strasbourgban, az Európai Parlamentben az új magyar alkotmányról tartott vitában beszélt erről. Az uniós biztos emlékeztetett arra, hogy Brüsszel felszólította Magyarországot, hogy állítsa le a kampányt, és vonják be az összes elkészített reklámanyagot. Mint mondta: az unió szükség esetén kész fellépni, és nem zárta ki, hogy visszaköveteli az unió Progress Programjából megítélt támogatási összeget.

Az adatvédelmi biztos szerint európai jogot sért hivatalának megszüntetése, ezért az Európai Bírósághoz fordul. Jóri András az InfoRádióban emlékeztetett arra: a jelenlegi hivatal helyett a jövő évtől Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság működik majd Magyarországon. Az ombudsman hangsúlyozta: hivatalának egyoldalú megszüntetése, illetve az adatvédelmi szabályozás átalakítása sérti az uniós jogszabályokat.

19 fővárosi fenntartású közoktatási intézmény vezetőjének pályázatát fogadta el a Fővárosi Közgyűlés; augusztus 15-étől ők öt évig tölthetik be a posztot. Csomós Miklós oktatásért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint 23 fővárosi fenntartású oktatási-nevelési intézmény vezetőjének jár le augusztus közepén a megbízása. A közgyűlés egyhangúlag döntött a közösségi közlekedés normatív állami támogatásának igényléséről; Budapest legalább 32 milliárd forintra számít.

Több mint száz taxis gyűlt össze a fővárosi Hősök terén, majd járműveikkel rendőri biztosítás mellett a Főpolgármesteri Hivatal elé vonultak, hogy ott petíciót adjanak át. A személyszállítók a fővárosi taxirendszer reformját és a Liszt Ferenc repülőtéri taxidrosztok helyzetének megoldását követelik. Komáromi Endre, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetője, miután átvette a fuvarszervezők petícióját azt mondta: a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön megkezdi az egyeztetést a taxisokkal.

Azonnali hatállyal felmentette Koltay Gábort a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatói tisztségéből a főpolgármester. Csomós Miklós, a területért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: Tarlós István indoklásában úgy fogalmazott: Koltay Gábor elveszítette a városvezetés bizalmát; július 31-ig Bognár Józsefné, a színház gazdasági igazgatója vezeti az intézményt. Koltay Gábor a bejelentésre úgy reagált: megdöbbenéssel vette tudomásul azonnali menesztését hiszen több mint két hónapja dolgozott a színház jövőjéért.

Összesen 210 millió euróra emelte az előző napi 150 millióról a zöldségtermelők uniós támogatására szánt keretet az Európai Bizottság. A pénzből az érintettek a németországi hasmenésjárvány miatt kieső bevételeket kompenzálhatják. Az uniós tagállamok mezőgazdasági miniszterei kedden rendkívüli találkozón tárgyaltak a kártérítés kérdéséről. Akkor több ország egyértelművé tette, hogy 100 százalékos kártérítésre tart igényt. A bizottsági javaslatot még a tagországok miniszteri tanácsának is jóvá kell hagynia. Közben Németországban a hasmenés járvány kitörése óta először kimutatták a fertőzést okozó baktériumot egy észak-németországi uborkában. A helyi hatóságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a végleges vizsgálatok még nem készültek el. A legutóbbi adatok szerint Németországban már 25-en meghaltak és 3 ezren megbetegedtek, közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×