eur:
385.63
usd:
354.25
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Orbán: Elfogadhatatlan, ha azok fenyegetőznek, akik a rendre esküdtek fel - hírösszefoglaló

A kormányfő szerint elfogadhatatlan, ha azok fenyegetőznek, akik a rendre esküdtek fel. Már a jövő héten a kormány elé kerülhetnek az otthonvédelmi jogszabálytervezetek. Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt. A nap legfontosabb hírei június 5-én.

A miniszterelnök szerint az ország nem tudja elfogadni, ha azok, akik felesküdtek a rendre, túllépik a törvény által megengedett határokat és fenyegetőznek. Orbán Viktor a TV2 Napló című műsorában a rendvédelmi dolgozók nyugdíjszabályait érintő változtatásokról azt mondta: higgadtan és emberséges módon, de végig viszi a tervezett intézkedéseket.

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete sem enged követeléseiből - határozott az érdekképviselet végrehajtó testülete. A 13 szakszervezeti képviselő hétfőn ül össze, hogy egységes álláspontot alakítson ki. A távirati iroda úgy tudja, hogy az újabb kormányfői találkozót legkésőbb kedden délelőtt tarthatják.

A munka becsületének helyreállításáról beszélt a miniszterelnök a 9. kötcsei találkozón - közölte a kormányfő szóvivője. Szijjártó Péter közleményében azt írta: Orbán Viktor a zártkörű rendezvényen hangsúlyozta: az ország megújítása érdekében folytatni kell az adócsökkentést és az Új Széchenyi-terv megvalósítását, vissza kell szorítani a bürokráciát, könnyíteni kell a munkavállalás feltételein és nagyszabású közmunkaprogramokat kell indítani.

A tervek szerint hétfőn dönt a korkedvezményes nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot érintő, fideszes alkotmánymódosító javaslatokról az Országgyűlés. A képviselők várhatóan határoznak a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról is. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról. A héten több részletes vita is várható.

Már a jövő héten tárgyalhatja az otthonvédelmi akcióterv jogszabályi hátterét megteremtő törvény- és rendelet-tervezeteket a kormány. A bankszövetség alelnöke elmondta: a megállapodás magában foglalja azt is, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság által megvásárolt ingatlan értékesítésével lezárul a hitelszerződés és a bankok a vételáron túl nem támasztanak egyéb követelést. Gyuris Dániel hozzátette: az eszközkezelő szerepvállalásának kritériumrendszerét pontosan meghatározzák majd.

A többi között a földrengések, nukleáris katasztrófák, valamint a tömegpusztító fegyverek kérdése is napirenden szerepel az Ázsia-Európa találkozó külügyminisztereinek hétfőn kezdődő gödöllői tanácskozásán. A kétnapos találkozó lesz a féléves soros magyar uniós elnökség legnagyobb rendezvénye, összesen 48 országból érkeznek küldöttek. A tanácskozást Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg és a rendezvényen Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Martonyi János külügyminiszter elnököl.

Öt közoktatási szakszervezet több ezer pedagógusa demonstrált a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt. A megmozdulást a többi között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki senkit, akivel tárgyalhatnának. A tiltakozók a szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyeztek. A tüntetés után az oktatási államtitkárság közölte: a törvényben előírtnál is többször találkoztak a szakmai szervezetekkel, de érdemben akkor lehet egyeztetni, ha a kormány dönt a törvény koncepciójáról. Az MSZP szerint elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak a pedagógusok.

Csütörtökig valamennyi osztrák határállomáson ellenőrzik az Ausztriába utazók úti okmányait és a gépjárművek adatait a Világgazdasági Fórum bécsi tanácskozása miatt. A magyar rendőrség arra kéri az utazókat, hogy indulás előtt ellenőrizzék útlevelük vagy személyi igazolványuk meglétét, érvényességét, és az utazáshoz használt gépjármű papírjait.

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt - közölte az alsó-szászországi tartományi mezőgazdasági miniszter Hannoverben. Az egyik német tévécsatorna úgy tudja, hogy összesen 18 különféle növényi csírára gyanakodnak. Közben már 21-re emelkedett a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma. 2600-an betegedtek meg, közülük több mint 600 ember állapota életveszélyes.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×