eur:
389.62
usd:
362
bux:
68452.81
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ombudsman vizsgálja a kistelepülési iskolák átadását - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a kis települések egyetlen iskolájának egyházi fenntartásba kerülése miatt. Autonómiáját félti Magyarország első alapítványi iskolája - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet szerint átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése miatt. Aáry-Tamás Lajos szerint jogilag aggályos, hogy a település egyetlen iskolája egyházi fenntartásba kerüljön, mert minden gyereknek meg kell adni a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét. Az Országgyűlés tavalyi törvénymódosítása megkönnyítette, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe került önkormányzatok egyházi fenntartásba adják iskoláikat. Ennek köszönhetően számos falusi iskola menekülhet meg a bezárástól.

Autonómiáját félti Magyarország első alapítványi iskolája, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium - írja a Népszabadság, amely szerint a kormány meg akarja szüntetni az iskolát fenntartó alapítványt, és a tulajdonosi jogokat az állami többségi tulajdon biztosításával egy nonprofit gazdasági társaság kezébe kívánja adni. Horn György, az intézmény pedagógiai vezetője megdöbbenéssel értesült a döntésről. Mint mondta, nem érti, hogyan válik az állam tulajdonossá egy olyan iskolában, amelynek fenntartásához 15 éve nem ad pénzt.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy hiába a rengeteg bírósági ítélet, az ír apa még mindig nem kapta vissza a gyerekét, akit magyar édesanyja 2007-ben vitt el franciaországi otthonukból. A magyar bíróságok is a férfinak ítélték már a gyereket, ő azonban mégis azzal vádolja a hatóságokat, hogy nem tettek meg mindent a kislány kiadásáért. Most az Európai Emberi Jogi Bíróság és az Európai Bizottság közbenjárásában bízik.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy az eddigi létszámleépítések után minőségi cserétől félthetik munkahelyüket a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozók. A lap úgy értesült, hogy a szaktárcának tíz százalékos minőségi cserét kell végrehajtania. Ez azt jelenti, hogy a minisztériumból 80-100 dolgozót kell elküldeni, helyettük pedig újakat felvenni. A Napi Gazdaság szerint a lépés a tárcánál, illetve az elődintézményeknél régebb óta dolgozókat érinti, a kormányváltás után felvetteket nem. A Külügyminisztérium múlt csütörtökön közölte, hogy a jogszabályok által előírt létszámleépítésre kényszerül mind a minisztériumban, mind a külképviseleteken.

A Portfolio.hu arról ír, hogy ha kevéssel is, de lemaradt a legvonzóbb feltörekvő piaci devizák képzeletbeli dobogójáról a forint. Pedig a Credit Suisse legfrissebb, májusi értékelésében még több pontszámot is kapott a forint, mint egy hónapja, ám ez sem volt elég: most négy deviza is előrébb végzett a 17-es listán.

A Pénzcentrumon arról olvashatnak, hogy több tízezer forintot is spórolhat havonta egy-egy kis- és középvállalkozás a megfelelő folyószámla kiválasztásával. Sok mindenre oda kell figyelni: a többi között arra is, hogy az ingyenesnek mondott számlacsomagok rejtik sokszor a legnagyobb költségeket. A kkv-folyószámlák havi költségei között akár ötszörös különbségek is lehetnek a tranzakciók típusától és számától függően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Több lesz a zöld fejlesztés, ha női menedzser vezeti a céget

Egészen friss kezdeményezés az idén februárban indult EU Women Climate Leaders Network, amely a női vezetők bevonásával szeretne hozzájárulni a környezetbarát innovációk számának növeléséhez a nagyvállalati szektorban. Több kutatás is azt támasztja alá ugyanis, hogy a nők által vezetett vagy tulajdonolt cégeknél több és hatékonyabb zöld fejlesztés valósul meg. A szervezet életre hívó konferencia tanulságairól Simon Anita, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese beszélt a Portfolio-nak, aki egyetlen magyar meghívottként vett részt a hálózatot megalapító Európai Beruházási Bankcsoport (EIB) rendezvényén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×