eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csökkentették az MSZP és a LMP képviselőinek fizetését

Levont az MSZP-s és az LMP-s képviselők fizetéséből a házelnök. Kövér László szerint a pártok igazolatlanul hiányoztak az alkotmányozáskor. Az MSZP kicsinyes politikai bosszúról beszél.

Képviselőnként átlagosan 50-90 ezer forintjába került az MSZP-nek, hogy a párt politikusai nem vettek részt az alkotmányozás parlamenti vitájában, a házelnök ugyanis ezt igazolatlan hiányzásként értékelte. Az LMP is távolmaradt, így ők is kevesebb pénzt kapnak.

Kövér László azt mondta, azért nem dönthetett másképp, mert a két frakció deklaratívan mondta fel a munkát ebben az időszakban.

Tóbiás József MSZP-s frakcióigazgató kicsinyes bosszúról beszél, de tudomásul veszik a döntést. A sajtóból előbb értesült erről, mint az országgyűlés hivatalától. A szocialista politikus kiemelte, hogy az igazukban való hit nem változtatható meg ezzel. Az MSZP mai napig hiszi, hogy helyes döntést hozott, amikor nem vett részt az alkotmányozás 5 hetes folyamatában, hiszen a "Fidesz által elfogadott pártalkotmány alapvető jogokat korlátoz, megnyirbálja a szociális jogokat" - tette hozzá.

A kormánypártok többször visszautasították, hogy ez a saját alkotmányuk lenne.

Az LMP frakcióvezetője nem adott interjút, de Schiffer András az MTI-nek azt mondta, tisztában voltak azzal, hogy távolmaradásuknak ilyen következménye lehet. Azt viszont szerinte furcsa, hogy az elmúlt három hétben a házvezetés nem beszélt erről, így ők is a sajtóból, illetve az Országgyűlés hivatalának bérszámfejtéséből értesültek a fizetéslevonásról.

Kövér László házelnök beszélt arról is, örül, hogy az MSZP jogilag érti a problémát, mert ez az ő esetükben fontos előrelépés. Szerinte akkor születik meg a demokrácia, ha erkölcsi értelemben is értik, hogy amit tettek, az elfogadhatatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×