eur:
389.39
usd:
362.7
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A 4-es metró 2015-től járhat az új főpolgármester-helyettes szerint

Elsősorban partnereket keres a főváros a fejlesztési elképzeléseihez, újabb banki hitellel nem számol a városvezetés - mondta Hutiray Gyula megválasztott főpolgármester-helyettes a német gazdasági klub rendezvényén. Szerinte nagy valószínűséggel 2015 első negyedévétől lehet majd utazni a 4-es metróval.

Hutiray Gyula közölte: várhatóan ősszel véglegesítik a főváros rövidtávú fejlesztési stratégiáját, amelyen hónapok óta dolgoznak a szakemberek. Mint fogalmazott, "a város fejlődése az elmúlt 24 évben látható volt, Budapest kiemelkedett a szürkeségből, de ez még mindig nem volt elég dinamikus". Hozzátette: a gazdasági válság után Budapest fel tud zárkózni a térség fővárosaihoz és XXI. századi város lehet.

A megválasztott főpolgármester-helyettes - aki hivatalosan június 1-jétől tölti be a posztot - hangsúlyozta, hogy az elképzelések megvalósításához az uniós források mellett elsősorban partnereket keresnek, miután az Európai Unió nem finanszíroz például magasépítészeti beruházásokat. Elmondta azt is, hogy csekély mértékben saját forrásokat is szán a projektekre a főváros.

Hutiray Gyula arról is beszámolt: a városvezetés nem számol új banki hitellel a fejlesztések finanszírozásához, ennek a régebbi projektekkel járó kötelezettségek gátat vetnek.

Kerekes György, Budapest főépítésze a rendezvényen azt mondta: a fejlesztések során Budapest karakterjegyeire építenek majd. A tervezett projektek között említette egy budai belváros kialakítását, a régi iparterületek rendbetételét, a Puskás Ferenc stadion, illetve a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és környezete fejlesztését, a Duna mint lehetőség turisztikai és közlekedési kihasználását, továbbá a belváros rehabilitációját.

Négy év múlva jár a 4-es metró?

Hutiray Gyula a találkozón elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van a város vezetősége, mert a metrószerelvények átvétele körül komoly jogviták vannak. Hozzátette, olyan szerelvényeket korábban még nem gyártottak, amelyek az új metróvonalon közlekednének.

Beszámolt arról, hogy a 4-es metró alagútja nagyjából elkészült Kelenföld és a Bosnyák tér között, az állomások pedig több mint 50 százalékos készültségi állapotban vannak, folynak a munkák.

A megválasztott főpolgármester-helyettes kitért arra, hogy komolyan és sietősen kell mérlegelni a szerelvények beszerzését. Közölte, hogy amennyiben új közbeszerzési eljárás mellett dönt a városvezetés, akkor a legrosszabb esetben 2015-ben járnának a metrók a vonalon.

Hutiray Gyula hozzátette, ha az Alstommal megállapodás születne - aminek az esélyéről nem szeretne találgatni -, és csak ezen az egy kérdésen múlna, akkor 2013 végére is elképzelhető az üzembe helyezés. Úgy fogalmazott: becslése szerint metróval nagy valószínűséggel 2015 első negyedévében lehet számolni a 4-es vonalon.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×