eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"A kormány maga alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást"

Holnap az Országgyűlés elé kerül a bírák nyugdíjazásáról és kinevezéséről szóló fideszes javaslat.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága azt a fideszes javaslatot, amely alapján a bírák és az ügyészek is ugyanakkor vonulnának nyugdíjba, amikor bárki más.

Lázár János és Varga István kormánypárti képviselők azt is indítványozzák, hogy a bírák idén már ne választhassanak vezetőket maguk közül. Erre a moratóriumra Varga István szerint azért van szükség, mert folyamatban van az igazságszolgáltatás átfogó reformja, tehát a kinevezésekről csak az új rendszer ismeretében érdemes dönteni.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta: a vezetőválasztás elhalasztása nem veszélyezteti a bíróságok működését, mert csak olyanokra vonatkozik, akiknek van helyettesük.

Ezzel szemben a szocialista Bárándy Gergely szerint a javaslat arról szól, hogy a kormány maga alá akarja gyűrni az igazságszolgáltatást. A Fidesz meg szeretné akadályozni, hogy a kormány helyett idén még a bírók válasszák meg a saját vezetőiket. Hozzátette: az előterjesztés ellentétes a jövő január elsejével életbe lépő alaptörvénnyel, a bírák jogállásáról szóló törvényt érintő része ugyanis felülírja azt.

Az MSZP tehát nemmel szavazott az alkotmányügyi bizottságban. A Jobbik tartózkodott, a kormánypártoknak köszönhetően azonban a javaslat holnap a Ház elé kerül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×