eur:
401.04
usd:
366.98
bux:
74553.99
2024. október 14. hétfő Helén

Századvég: Még mindig többszörös a Fidesz-fölény

A Századvég május közepén végzett közvélemény-kutatása szerint az előző hónapokban tapasztalható piacszűkülés ellenére a politikai térkép szerkezetében, erőviszonyaiban lényegi változás nem érzékelhető, hiszen a biztos szavazó pártválasztók körében még mindig jelentős, többszörös a kormánypártok fölénye.

2011. májusban a választókorúak 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson. Ez a részvételi hajlandóság közel azonos az idei év márciusában és a tavalyi év záró időszakában mért adatokkal - olvasható a Századvég legújabb kutatásában.

A politikai piacon szűkülés érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya. Jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka tartozik ebbe a körbe.

A FIDESZ-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 35 százalék. Ez kismértékű, statisztikai hibahatáron belüli csökkenést jelent a március végi állapothoz képest.

Az MSZP szavazatszerző képessége továbbra is korlátozott, az elmúlt hónapokban nem tudta érdemben szélesíteni táborát, ami jelenleg 12 százalékon van.

Hasonló tendencia figyelhető meg a másik két ellenzéki párt esetében is: az LMP-t a felnőtt lakosság 5, a Jobbikot 9 százalék támogatja. A rájuk jellemző pártpreferencia-változás mértéke egyelőre nem haladja meg a statisztika hibahatárt.

A biztos szavazó pártválasztókat nézve továbbra is jelentős, több mint 2,7-szeres a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzópártok ebben a dimenzióban 57 százalékon, a szocialisták 21 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 13 százaléka adná voksát a Jobbikra, 6 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatása 2011. május 12-18. között készült és ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×