eur:
400.67
usd:
367.12
bux:
74408.32
2024. október 14. hétfő Helén

Fölmérték, mennyire biztonságosak a közterületi játszóterek

A játszóterek biztonságát vizsgálja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Szabálytalanság esetén akár meg is büntethetik az üzemeltetőt. A játszóterek ellenőrzését végző cég osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a közterületi játékok fele még mindig nem biztonságos.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság május eleje óta vizsgálja a játszótereket. A szakemberek a kereskedelmi forgalomban árusított játszótéri eszközök forgalmazási körülményeit, illetve a közterületen már telepített eszközök üzemeltetési körülményeit vizsgálják - mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna hozzátette: vizsgálni fogják azt is, hogy az eszközök megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak, és azt is, hogy az üzemeltető rendelkezik-e bizonyos fontos dokumentumokkal (például karbantartási, ellenőrzési tervekkel).

Kiemelte: 2009-től kétévente kell ellenőriztetni a játszótereket - a szakemberek nézni fogják, hogy ennek a követelménynek eleget tettek-e az üzemeltetők.

Végh Péter, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által elrendelt ellenőrzést végző TÜV Rheinland osztályvezetője az InfoRádiónak azt mondta: 10-11 ezer játszótér működik Magyarországon. Korábban az eszközök mintegy nyolcvan százaléka nem felelt meg a követelményeknek, mára ez az arány jelentősen javult: a játszótéri eszközök több mint fele biztonságos.

Elsősorban a rejtett veszélyeket próbálják kiszűrni, azokat, amelyekre a gyerekek a játék közben nem számíthatnak. Például azokat a helyeket, ahova beszorulhat a gyerek feje, ujja, vagy beakadhat a ruhája. Azt is nézik, hogy olyan talaj legyen a játékok alatt, amely csillapítja a gyerekek esését, így nem sérülnek meg súlyosan.

Nyolc új játszótér a III. kerületben

A főváros III. kerületében az uniós csatlakozás után elbontották a régi típusú fémvázas játszótereket. Az új normáknak megfelelően felújították őket, és nyolc új játszóteret is építettek több mint 250 millió forintért - számolt be a kerület városüzemeltetési osztályának vezetője az InfoRádióban.

Pálinkás András hozzátette: sajnos vannak olyan helyek a kerületben, ahol rendszeresen megrongálják a játszótereket: leszaggatják a kerítéseket, felfeszítik a kapukat, tönkreteszik a padokat és a játékokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×