eur:
390.59
usd:
366
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Húsz százalékra emelik a gyógyszergyártók különadóját - a nap hírei

12-ről 20 százalékra emelkedik a gyógyszergyártók támogatott forgalma után fizetendő különadó - jelentette be az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós a kormányülés után azt mondta: az új gyógyszertámogatási rendszer célja, hogy növekedjen a gyártók társadalmi felelősségvállalása és az állam szerepe, a betegterhek viszont mérséklődjenek.

A politikus arról is beszélt, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő, és várhatóan júliusban hatályba lépő elképzelés alapján a jelenleg évi öt millió forintos orvoslátogatói díj a duplájára emelkedik, megszűntetik azt a gyakorlatot, hogy konferencia álnéven külföldi üdültetés zajlik, nemkívánatos gyógyszerkereskedelmi befolyásolás miatt pedig az eddigi 25 helyett akár 500 millió forint bírságot is ki lehet majd szabni. Bevezetnék azt az új gyakorlatot is, amely szerint egyes nagyértékű gyógyszerek támogatását a terápia hatékonyságához kötnék. A szocialisták szerint a tervezett intézkedések miatt rosszabb helyzetbe kerülnek majd a betegek.

220 ezer rokkantnyugdíjast érinthet a felülvizsgálat

A kormányszóvivő szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érint. Nagy Anna emlékeztetett arra: Magyarországon 724 ezer rokkantnyugdíjas van. A fideszes Balsai István közben a nyugdíjszabályok átalakításáról szóló parlamenti vita expozéjában azt mondta: a tervek között szerepel, hogy azok a rokkantnyugdíjasok, akik tudnak, térjenek vissza a munkaerőpiacra. A KDNP szerint a javaslat támogatja a társadalmi igazságosságot, az MSZP viszont úgy véli, hogy a kormánypárt tudatosan állít szembe egymással társadalmi csoportokat. Az LMP határozati javaslatot nyújtott be; ebben azt kezdeményezi, hogy három minisztérium - széles körű egyeztetés után - dolgozza ki a nyugdíjkoncepciót.

Puch: Gyurcsány ne ártson tovább az MSZP-nek!

Az MSZP pártigazgatója alapvető érdeknek tartja, hogy a szocialistáknál megszűnjön a jelenlegi kétfejűség a vezetésben. Puch László a Figyelőnetnek azt mondta: ha korábban is sejti, hogy Gyurcsány Ferenc volt pártelnök titokban új pártot jegyeztet be, akkor már előbb javasolja a szétválást. Hozzátette: szerinte Mesterházy Attila mostani, illetve Gyurcsány Ferenc volt pártelnök nézetei között nincs azonosság. Az MSZP pártigazgatója azt mondta: Gyurcsány Ferenc más típusú pártot képzel el, mint a tagság többsége. Úgy vélte: Gyurcsány Ferencben minden ésszerűséget felülír a vágy, hogy visszavágjon Orbán Viktor Fidesz-elnöknek. Molnár Csaba, a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke, azt mondta: nem céljuk az MSZP elfoglalása, és az sem, hogy új pártot alapítsanak.

Nincs döntés Gyurcsány mentelmi jogáról

Nem döntött Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről a parlament illetékes bizottsága. Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a zárt ülés után az InfoRádiónak csak annyit mondott, hogy újabb iratokat kérnek az ügyészségtől. A volt szocialista kormányfőt hivatali visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatná meg az ügyészség a sukorói kaszinó-beruházás ügyében, a legfőbb ügyész ezért kérte mentelmi jogának felfüggesztését.

Térítés a lemorzsolódó diákoktól?

Csak felmenő rendszerben tartja elképzelhetőnek, hogy térítést kérjenek a lemorzsolódó diákoktól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke. Nagy Dávid azután beszélt erről, hogy Pokorni Zoltán egy korábbi interjúban azt mondta: azoknak a diákoknak, akik nem fejezik be a tanulmányaikat, utólag kellene megfizetniük a képzésük költségeit.

Elfogták Földesi-Szabó Lászlót


Elfogták az Egymásért Alapítvány adócsalással vádolt kuratóriumi elnökét. Földesi-Szabó László tavaly decemberben a bírósági tárgyalásról tűnt el az ítélethirdetés után, azóta keresték. Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője közölte: a férfit Budapest egyik közterületén vették őrizetbe. Az Egymásért alapítvány elnökét tavaly decemberben sikkasztásért és csempészésért ítélte hét évre az elsőfokú bíróság.

Balesetben halt meg két magyar katona Afganisztánban

Hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter az Afganisztánban, közlekedési balesetben meghalt két magyar katonát. Hende Csaba elmondta: a balesetben négy másik magyar megsérült. A tárca tájékoztatása szerint a baleset Baglán tartományban Mazar-i-Sariftól körülbelül 15 kilométerre történt, amikor a katonák logisztikai szállítást végeztek. A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A négy sérült közül egy állapota életveszélyes, egy másiké súlyos.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×